Më të fundit

 • Australi, Tigri i Tasmanizë nuk është zhdukur

  Mishngrënësit e gjuajtur deri në zhdukje nga kolonizatorët evropianë mund të kenë mbijetuar në zona të izoluara të botës së egër, nëse vëzhgimet e rojtarit të parkut dhe guidës turistike janë të vërteta. Observime të dukshme të tigrit të Tazmanisë në Australinë Veriore kanë nxitur fillimin e kërkimit për mishngrënësin e zhdukur prej kohësh. Grabitqarët e ngjashëm me ujkun ishin mishngrënësit marsupialë më të mëdhenj që kanë kanë ekzistuar përkrah shoqërisë njerëzore, por mostra e fundit e njohur ngordhi në një kopsht zoologjik në vetë ishullin e Tazmanisë në vitin 1936.

  Lexo me shume
 • Shoqatat mjedisore, letër pozicionimi për masterplanin “Resort Divjakë Albania”

  Më 24 Mars 2017, grupimi i shoqatave mjedisore në mbrojtje të Parkut Kombëtar Divjakë-Karavasta, iu drejtua njëzëri Ministrisë së Mjedisit me dy shkresa të veçanta. Në shkresën e parë kërkuam gjithë informacionin e mundshëm për Master Planin “Resort Divjakë Albania” përfshirë dhe procedurat e ndjekura për këshillimin publik. Ky informacion do të na japë mundësinë të kuptojme nëse është respektuar kuadri ligjor për këtë rast të Vlerësimit Strategjik Mjedisor dhe për për t’iu drejtuar gjykatës në raste të thyerjes së ligjit. Në shkresën e dytë, grupimi shprehu paraprakisht kundërshtinë e fortë për Master Planit e sotëm duke theksuar se:

  Lexo me shume
 • Zambaku i detit, në Librin e Kuq të florës me një status të rrezikuar

  Pranvera sjell një ndryshim befasues në florën tonë bregdetare. I tillë është dhe Zambaku i detit, një lule e bardhë, në mjedise ekstreme në kufirin midis tokës dhe detit e cila shfaqet çdo verë në bregdetin tonë nga Shkodra deri në bregdetin e Vlorës. Këto mjedise ku çdo vit shohim të lulëzojë zambaku i detit janë dunat ranore në bregdet. Dunat ranore bregdetare janë grumbullime të rërës nga lumenjtë ose nga valët e detit dhe vazhdimisht të ndryshueshme, vazhdimisht rimodelohen nga rrymat dhe erërat. Bimët që të rriten dhe të lulëzojnë në këto mjedise të vështira duhet të përshtaten ndaj këtyre kushteve të pafavorshme.

  Lexo me shume

Turi çiklistik nëpër Shqipëri i një ambasadori

Ambasadori i Suedisë në Tiranë, Johan Ndisi zgjodhi ta përshkojë me biçikletë një pjesë të “axhendës” së tij në qytetet e Fierit dhe të Gjirokastrës. Vizitat dhe takimet përfshinë interesin e ambasadorit për t`u takuar me të rinj dhe studentë, rrethe akademike si dhe drejtues të bashkive për të parë nga afër ecurinë e projekteve që mbështeten nga Qeveria suedeze në këto dy rajone. Në Fier Ambasadori Ndisi u takua në hyrje të shëtitores “Jakov Xoxa” me të rinjtë e Parlamentit Rinor Fier dhe të rinj nga Qendra Rinore “Epoka e Re”. Ndërsa ambasadori nisi të ngiste biçikletën e tij të rinjtë iu bashkuan me biçikletat e tyre dhe së bashku përshkuan shëtitoren.

Vijo leximin

“Ora e Tokës”, fiken dritat për 60 minuta, solidarizim dhe në Tiranë

Mbrëmjen e djeshme në të gjithë botën u fikën dritat nga ora 20:30 deri në 21:30. “Ora e Tokës” në thelb është një iniciative kundër ndryshimeve klimatike. Veprimi është i thjeshtë, por mban një simbolikë të fortë: sensibilizimi për ndryshimin ndërsa për rreth 1 orë fiken dritat në shenjë sensibilizimi. Edhe Tirana është përfshirë në këtë iniciative. Në sheshin ‘Nënë Tereza’ u ndezën qirinj në formën e numrit 60 nga ora 20:30 deri në 21:30. Duke fikur dritat për rreth 60 minuta, njerëzit japin kontributin modest për të kursyer dioksidin e karbonit që shkarkon në atmosferë prodhimi i energjisë elektrike, si dhe për të treguar se ne duam qëndrime të menjëhershme kundër ndryshimeve klimatike.

Vijo leximin

E drejta e informimit për ndërtimin hidrocentraleve

E drejta e informimit është një nga të drejtat themelore në një shoqëri demokratike. Organizata Lex Ferenda ka kërkuar nga Autoriteti Publik, Ministria e Energjisë dhe Industrisë të njihej me kopjet e disa kontratave të konçesionit për ndërtimin e disa hidrocentraleve në Shqipëri. MEI ka refuzuar dhënien e këtij informacioni, duke vënë në dispozicion vetëm një informacion të pjesshëm në lidhje me kërkesat, me arsyetimin se informacioni i kërkuar është konfidencial, por pa e provuar këtë fakt me asnjë dokument shoqërues. Si rrjedhojë, Lex Ferenda u ankua pranë Komisionerit për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale.

Vijo leximin