Më të fundit

 • Ngrohja globale kërcënon plantacionet e kafes, në vendin ku ajo lindi

  Temperaturat në rritje dhe reshjet e ulura pritet të bëjnë të papërshtatshme për kultivim rreth 60% të zonave ku rritet kafeja në Etiopi. Në këtë mënyrë, kafeja më popullore në botë, ajo arabike, është në rrezik, pikërisht në vendin ku ajo lindi për herë të parë. Kafeja arabike e ka origjinën nga pyjet në zonat e larta të Etiopisë, dhe çfarë ndodh me klimën në vë vend do të ketë një impakt negativ të zgjatur në kohë në të gjithë plantacionet e kafes nëpër botë.

  Lexo me shume
 • Rizbulohet Cërloi rozë në Shqipëri

  Shoqata Ornitologjike Shqiptare (AOS) bën me dije se puna në terren për Atlasin e Shpendëve Folezues të Shqipërisë rizbulon Cërloin rozë (Pastor roseus). “Krahët e zinj, trupi rozë, koka e zezë e me cafkë dhe sqepi sërish rozë shfaqen si përsosmëri e natyrës dhe si një ëndërr për çdo kundrues të shpendëve apo dashamirësi të natyrës. Disa e realizojnë ëndrrën e të tjerë jo. Ne patëm fatin shumë të mirë ta zbulojmë në dy lokalitete të ndryshme.”

  Lexo me shume
 • Ndotja nga mërkuri i kushton komuniteteve humbje në potencialin e fitimit në Shqipëri

  Ndotja nga mërkuri kushton 2 milionë deri në 25 milionë lekë humbje në potencialin e fitimit vetëm në një komunitet shqiptar, bazuar në studimin e fundit të publikuar në Gazetën e Manaxhimit Mjedisor. Ky është studimi i parë i vlerësuar shkencërisht për të vlerësuar humbjet ekonomike për shkak të dëmtimit të IQ prej ndotjes nga mërkuri në Shqipëri dhe në 14 vende të tjera. Qendra EDEN kontribuoi në studimin ndërkombëtar me mbledhjen e mostrave të flokëve nga individë që jetojnë pranë Gjirit të Vlorës.

  Lexo me shume

Parku Detar Karaburun-Sazan, jo vetëm turizëm por edhe zonë studimi për faunën nënujore

Parku Detar “Karaburun-Sazan”, nuk është vetëm një zonë e mbrojtur me një aktivitet të dendur turistik me plazhet e tij të veçantë, ku turistë të huaj dhe të rinj të shumtë shkojnë atje për aventurë dhe sporte ujore, por së fundmi është kthyer në një “akuarium” shkencor për faunën e pasur nënujore që mbart. Ditët e fundit një grup studentësh të Universitetit Bujqësor të Tiranës, po zhvillojnë praktikën mësimore pranë AdZM Vlorë dhe kanë për objekt studimi faunën nënujore. Në një nga praktikat ishte demonstrimi i formularit të raportimit të breshkave detare.

Vijo leximin

Horizont EU: Përmbyllet gara mes nxënësve për mbrojtjen e mjedisit

Projekti “Fëmijët, partnerë kyç në zhvillimin mjedisor” me fokus mjedisin në shkolla e mjediset publike që zgjati plot tri muaj u mbyll me një ekskursion me tri shkollat fituese në Prizren. Shkollat Toshkëz dhe Allkaj për bashkinë Lushnje dhe shkolla Rremas për bashkinë Divjakë jane tri fituesit e këtij edicioni për garen e vendosur mes shkollave 9-vjeçare të Zyrës Arsimore Lushnje ku u përfshinë 63 institucione të arsimit me mbi 100 nxënës.

Vijo leximin

Festohet Dita e Liqenit të Shkodrës

Dita e Liqenit të Shkodrës u kremtua këtë vit më 16 qershor në qytetin e Shkodrës. Kjo ngjarje mblodhi në qytet autoritete të larta të nivelit qendror, autoritete vendore të bashkive Shkodër dhe Malësi e Madhe, institucione menaxhuese, përfaqësues të shoqërisë civile, të rinj, përfaqësues të komunitetit të rajonit të Shkodrës, media vizive vendore si dhe të tjerë të interesuar. Sipari i këtij aktiviteti u hap me përformancën poetike “Dedikim liqenit të Shkodrës” përgatitur nga të rinjtë e shkollës së mesme “28 Nëntori” në Shkodër.

Vijo leximin