Galapagos

Ekuadori: Ishujt Galapagos në rrezik zhdukje nga ndryshimet klimatike

Ishujt Galapagos në Ekuador janë pjesë e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s dhe janë një shtëpi për florën dhe faunën e cila nuk gjendet në asnjë vend tjetër të botës. Por 1 në 5 bimë autoktone, ose e thënë ndryshe rreth 50% e botës së egër endemike është në rrezik zhdukje për shkak të ndryshimeve klimatike. Rritja e temperaturave në oqeane po e bën më të vështirë jetesën për disa specie si pinguini i famshëm i Galapagos dhe breshka gjigande. Shkencëtarët sëbashku me Fondacionin Charles Darwin po bëjnë ç’të munden për të mbrojtur këto specie nga efektet e ndryshimeve klimatike.

Galapagos, pas 8 vjetësh zgjohet vullkani në ishullin Fernandina

Pas tetë vitesh qetësie, vullkani La Cumbre i ishullit Fernandina, në arkipelagun e Galapagos, ka hyrë në një fazë të re shpërthimi. “Gjigandi në Fernandina zgjohet pas një dekade pasiviteti. Ne po monitorojmë zhvillimin e ngjarjes natyrore,” shkruan në Twitter Ministri i Mjedisit të Ekuadorit, Tarsicio Granizo. Ishulli Fernandina është i pabanuar. Zona më e afërt e populluar është Puerto Villamil, fqinj me ishullin Isabela. Ishujt në Galapagos janë krejtësisht me origjinë vullkanike. Lartësia e La Cumbre është 1467 metra.