pisha

Masakrohet pylli me pisha të buta në Gjirin e Lalzit, Durrës

Një masakër e vërtetë ka ndodhur në muajt e fundit në pyllin me pisha të buta Pinus Pinea në Gjirin e Lalëzit. Ky pyll e ekosistem i pasur, po masakrohet barbarisht nga persona e firma të lidhura me qeveritë e njëpasnjëshme në Republikën e Shqipërisë. Pishat e pemët e tjerë po priten për t’i lënë vendin pallateve e ndërtesave të tjera prej betoni.

Pse europianët po i zëvendësojnë pishat me fletore?

Që herët diskutonim se pse europianët po i zëvendësojnë pishat me fletore (gjetherënes)? Por ky artikull ma shuajti kureshtjen. Pse mbjellja e pishave mund ta përkeqësojë ngrohjen globale? “Jo të gjitha pemët janë krijuar të barabarta kur bëhet fjalë për të luftuar ndryshimet klimatike dhe se këto mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë” - thonë shkencëtarët e klimës. Një studim i ri, i publikuar në revistën Science, tregon se zgjerimi i pyjeve në drejtim të haloreve në Evropë ka shkaktuar ngrohjen globale.

Zhduket bregdeti i Kunes në Shëngjin

Dallgët po rrëzojnë pishat në kufirin e rërës. Erozioni po rrezikon ta zhdukë përfundimisht nga harta zonën e Kunes në Shëngjin. Janë pishat e kufirit të fundit të brezit të rërës në Kune të Shëngjinit, të cilat po bien pasi deti ka marrë sipërfaqe të rërës.  Dallgët e detit përplasen mbi to dhe po i rrëzojnë një nga një. Prej vitesh erozioni ka marrë sipërfaqe të mëdha rëre.