semundje

“Dieselgate” ka shkaktuar vdekjen e 5,000 personave në vit

Skandali ”Dieselgate”, ku u përfshinë rreth 100 milionë automjete në Evropë, ka shkaktuar vdekjen e 5 000 personave në vit. Sipas një hulumtimi të realizuar nga Instituti Norvegjez i Meteorologjisë dhe i Analizës së Sistemeve të Aplikuara (IIASA), theksohet se për shkak të skandalit “Dieselgate” është vërejtur një rritje e konsiderueshme në normat e vdekshmërisë në Evropë. ”Të paktën 10 mijë vdekje të parakohshme të foshnjave në Evropë kanë lidhje drejtpërdrejtë me ‘Dieselgate”, thotë IIASA.

“Mos e ndot të ardhmen time!" - ndikimi i mjedisit në vdekjen e fëmijëve

Më shumë se 1 në 4 vdekje të fëmijëve nën 5 vjeç i atribuohen një mjedisi të pashëndetshëm. Çdo vit, rreziqet mjedisoer, si ndotja e ajrit brenda dhe jashtë shtëpisë, duhanpirja pasive, uji i papastër, mungesa e higjienës dhe higjiena e papërshtatshme marrin 1.7 milionë jetë fëmijësh nën moshën 5 vjeç, thonë dy raporte të reja të OBSH-së. Raporti i parë: Të trashëgojmë një botë të qëndrueshme: Atlas i shëndetit të fëmijëve dhe mjedisit, flet lidhur me faktin se shumica e shkaqeve të sëmundjeve që shkaktojnë vdekjen e fëmijëve të moshës 1 muaj deri në 5 vjeç – diarrea, malaria dhe pneumonia – janë të parandalueshme.

“Vrasësit e heshtur” që i kemi brenda shtëpisë

Ndotja e ajrit, sidomos në qytetet e mëdha, është një ndër shkaktarët e sëmundjeve të rënda që çojnë në vdekje. Por kur është fjala për ndotjen, ajo që shumë prej nesh nuk dinë është se ajri i ndotur nuk qëndron vetëm jashtë shtëpive tona. Ndotjen ne e prodhojmë vetë edhe brenda mureve të shtëpisë në forma të ndryshme. Dushi, aromatizuesit e ajrit dhe qirinjtë aromatikë janë ndotës. Në Britani, këta “vrasës të heshtur” janë shkaktarët e 40 mijë vdekjeve në vit. Sipas studiuesve, ndotja brenda shtëpisë është shkaktare ose kontribuuese në vdekjen e 99 mijë personave në vit në Europë.

20% e kazanëve të plehrave nuk dezinfektohen, burim sëmundjesh

Në rreth 20% të rasteve, kontenierët e mbetjeve nuk dezinfektohen, duke u kthyer në burim sëmundjesh për banorët përreth”. Ky është një prej përfundimeve në të cilin ka arritur studimi i realizuar nga Instituti i Shëndetit Publik në lidhje me situatën higjienosanitare të sistemit të grumbullimit të mbetjeve të ngurta urbane në vend. ISHP, përmes një formulari kërkoi informacione nga inspektimet shëndetësore në lidhje me numrin dhe gjendjen fizike të kontenierëve publikë të vendosur, pastrimin, dezinfektimin e tyre, frekuencën e mbledhjes së mbetjeve, etj.

AKM publikon rezultatet e monitorimit të ndotësve të ajrit në Berat

Ka shumë burime të ndotjes së ajrit në Shqipëri dhe sektorët kryesorë kontribues janë ai i transportit, industria, bujqësia, përdorimi shtëpiak i produkteve, si dhe ngrohja. Të gjithë këta sektorë çlirojnë një shumëllojshmëri ndotësish, si: lëndë e ngurtë e grimcuar, gaze, metale të rënda, si dhe substancë organike volatile. Ndotja e ajrit është një përzierje komplekse me shumë komponentë toksikë që rrjedhin nga djegia e lëndëve djegëse fosile për transportin, prodhimin e energjisë, dhe aktivitete të tjera njerëzore.

Alarm në Kinë, 1.6 milionë njerëz vdesin çdo vit nga smogu

Emergjencë e re për ndotjen e ajrit në Kinë. Në kryeqytetin kinez, Pekin, përqendrimi i grimcave toksike, i cili ka arritur në kuotën 551, është rritur shumë duke u bërë i dëmshëm për shëndetin. Sipas të dhënave të publikuara nga ambasada amerikane në Pekin, dukshmëria është reduktuar në disa dhjetëra metra. Sipas raporteve botërore të organizatave të shëndetësisë, ndotja e ajrit vret në Kinë: deri tani, sipas raporteve të publikuara, 1.6 milionë njerëz vdesin çdo vit nga smogu.

Alarmi: Fushat me bar sintetik mund të jenë kancerogjene

Një ndeshje minifutbolli në një fushë me bar sintetik mund të shndërrohet në rrezik për shëndetin. Kur luan futboll apo tenis në një fushë të tillë askush nuk e mendon se ajo mund të përmbajë shumë baktere të rrezikshme. Sipas një studimi të Universitetit të Catania-s, situata mund të cilësohet alarmante. “Në barin sintetik mund të gjesh gjithçka: stafilokok, E. Coli e shumë të tjera”, – shprehet Cinzia Randazzo, docente e Mikrobiologjisë Agroalimentare në Universitetin e Catania-s.

Andrologu Evin Dani: Ndotja e ajrit rrit mundësitë për infertilitet

Gjatë 20-30 viteve të fundit ka filluar të ketë një shqetësim në drejtim të kabinetit të mjekëve andrologë për arsye se ka një tendencë në ulje të numrit dhe cilësisë së spermatozoideve duke rrezikuar dhe rritur përqindjen e çifteve pa fëmijë. Deri diku mund të themi se jemi futur në një gjendje alarmi, pasi më parë numri total i çifteve pa fëmijë arrinte tek 10-12%, ndërsa sot kjo shifër vlerësohet ta ketë kaluar 15%. Një rol të rëndësishëm në rritjen e kësaj shifre ka dhe efekti serë/ndotja e ambientit. Studime të shumta kanë treguar se kjo shifër është shumë herë më e lartë në vendet në zhvillim se sa ato të zhvilluara.

Berat, aty ku mbetjet e cianurit rrezikojnë jetën e njerëzve

Nga Dilaver Xhelili
Dihet që qarku i Beratit ka qenë epiqendra e industrisë kimike ushtarake në kohën e komunizmit .Si i tillë ai në kohën e komunizmit shikohej me një sy tjetër nga qeveria e atëhershme, krahasuar kjo më qarqet e tjera. Në këtë zonë ishin ndërtuar industritë më të fuqishme në shkallë vendi Ajo e Kombinatit Ushtarak e Poliçanit ,Uzina Riparimit të Avionëve në Kuçovë; Ndërmarrja e Prodhimit të Gomës në Uznovë; Uzina e baterive po në zonën e Uznovës. Lëndët kimikate ,të cilat janë përdorur në kohën e socializmit për prodhimin e municioneve ushtarake vazhdojnë të përbëjnë një rrezik për banorët e kësaj zone.

Epidemia e kolerës në Jemen, më e rëndë se lufta

Të paktën 300 000 njerëz janë infektuar nga shpërthimi i kolerës në Jemenin e dërrmuar nga lufta civile gjatë 10 javëve të fundit, një kërcënim që duket shumë më i rëndë se sa plumbat dhe bombat. Komiteti ndërkombëtar i kryqit të kuq që dha alarmin tha se situata ka dalë jashtë kontrolli me rreth 7 000 infektime të reja në ditë. Sipas zyrtarë të kësaj organizate, më shumë se 1700 njerëz kanë humbur jetën për shkak të kolerës gjatë muajve të fundit në Jemen.

Flasin ekspertët e ISHP-së - Pickimi nga mushkonjat, Tipteri i pranishëm në laguna e burime

Pickimet nga mushkonjat kthehet jo vetëm në bezdi për pushuesit por edhe si një shkaktare për përhapjen e sëmundjeve infektive. Ekspertët e Institutit të Shëndetit Publik shohin si shqetësim përhapjen në mënyrë masive të insektit Tipter që është përgjegjës për transmetimin e një sërë infeksionesh. Kujdes në këtë periudhë duhet të bëjnë kategoritë më risk si fëmijët, gratë shtatzëna dhe të sëmurët kronikë. Sëmundjet e përhapura nga pickimi i insekteve dhe mushkonjave që e kanë aktivitetin e tyre më të madh në këtë stinë janë një ndër kërcënimet më të mëdha të shëndetit të popullatës.

Historia e Asbestit: Materiali i ndaluar që shkakton kancer kur je në kontakt

NGA: ILIR SINANAJ

Asbesti është një nga 6 mineralet e silikatit që gjenden në natyrë. Nxjerrja e tij nga toka nisi para rreth 4000 vitesh. Veprimtaria industriale e nxjerrjes së asbestit u përshkallëzua në fund të viteve 1800, kur ndërtuesit filluan ta shfrytëzonin këtë mineral për vetitë e veta, si amortizimi dhe mbytja e zhurmave, qëndrueshmëria ndaj forcës tërheqëse, rezistenca ndaj zjarrit, nxehtësisë dhe elektricitetit. Asbesti është një material që nuk kushton shumë. Për rrjedhojë për gjatë shekullit të 20 ai u përdor gjerësisht për izolimin e pajisjeve elektrike dhe të ndërtesave.

Ish-Këneta e rrezikuar nga epidemitë, banorët në alarm

Qindra banorë të ish-Kënetës në Durrës prej më shumë se 25 vjetësh jetojnë mes ujërave të zeza. Kanali i hapur përshkon përmes zonën, e cila përbëhet nga rreth 43 mijë banorë të ardhur nga rrethe të tjera të vendit. Banorët thonë se jetojnë me frikëm e kërcënimit nga sëmundje të ndryshme infektive. Sipas tyre, janë regjistruar raste të shumta të banorëve kur janë prekur nga sëmundje të ndryshme, sidomos fëmijët e vegjël, që kanë imunitet më të ulët.

Keqadministrimi i mbetjeve spitalore, reagon Ministria e Shëndetësisë

Ministria e Shëndetësisë ka bërë të ditur ditën e djeshme në një njoftim për mediat se ka kërkuar vënien në dispozicion të një sërë informacionesh nga institucionet përgjegjëse, si ministria e Mjedisit dhe Inspektorati Shtetëror Shëndetësor, pas denoncimit në emisionin “Stop” në Tv Klan përmes pamjeve filmike të keqadministrimit të mbetjeve spitalore nga kompania e liçencuar “Euroteam”. “Më datë 10 korrik 2017, emisioni investigativ “Stop” në Tv Klan ka denoncuar përmes pamjeve filmike, keqadministrimin e mbetjeve spitalore nga kompania e licencuar “Euroteam”.

Kërpudhat nga Mali i Zi rezultojnë radioaktive në Itali

Autoritetet italiane të kontrollit doganor në datën 13 Tetor 2016 kanë bllokuar një sasi të papërcaktuar kërpudhash nga Mali i Zi pasi nga analizat e kryera rezulton se janë me nivel shumë të lartë radioaktiviteti. Kërpudhat e freskëta nga Mali i Zi sipas Portalit të Sistemit të Alarmit Europian kapin nivele alarmante radioktiviteti nga Cesium-137:803 BQ/kg. Autoritetet italiane jo vetëm që kanë bllokuar zbarkimin e mallit malazez, por kanë sekuestruar sasinë e këtyre kërpudhave derisa të mundësohet rikthimi në vendin e origjinës, pra në portin e nisjes në Malin e Zi.

Krujë, furrat e gëlqeres “sfidojnë” shtetin

Bizneset e gëlqeres në zonën e Krujës sfidojnë shtetin. Megjithëse janë zhvilluar dhjetëra aksione për mbylljen e furrave, ato vazhdojnë aktivitetin në mënyrë ilegale. Gazetarët e emisionit investigativ “Fiks Fare” vëzhguan për disa muaj situatën në Krujë, ku folën me pronarë dhe punëtorë në këto biznese, të cilët thanë se kanë paguar ryshfet që të vijojnë punën. Madje, një pronar tha se paguan 500 mijë lekë ryshfet çdo muaj në mënyrë që të vijojë të prodhojë gëlqere i qetë. Ndërkohë, mitëmarrësit janë inspektorë të Mjedisit dhe Pyjeve, si dhe punonjës policie.

Lushnje: Mosmenaxhimi si duhet i mbetjeve rrezikon shëndetin e banorëve

Banorët pranë vendgrumbullimit të mbetjeve në Lushnje ndezin këmbanat e alarmit. Djegja e paligjshme e mbetjeve ndot mjedisin dhe rrezikon shëndetin e tyre. Një banore e moshuar ankohet se grumbulli i mbetjeve sa vjen e afrohet më shumë afër shtëpive. Aty hidhen çfarëdolloj mbetjesh, nga ato spitalore, thertoresh, letrash etj. Përveç atyre të qytetit mbetjet vijnë nga gjithë fshatrat e Lushnjes. Një banore tjetër thotë se ka rreth gjashtë vite që kanë ardhur mbetjet tek dritaret dhe nuk arrijnë dot të hapim as dyert as dritaret, si në dimër ashtu edhe gjatë verës.

Ndotja e ajrit në Shqipëri, më e larta në Europë, njësoj si të pish 7 cigare në ditë

Është përllogaritur se çdo vit për shkak të ajrit të ndotur në Europë humbin jetën në mënyrë të parakohshme rreth 400 mijë individë, sipas një artikulli të publikuar nga Forumi Ekonomik Botëror.  Sipas hartës që tregon nivelin e ndotjes së ajrin nëpërmjet matjes së nivelit të grimcave PM 2.5 dhe konvertimin e tyre në sasi cigaresh të konsumuara, Shqipëria renditet ndër vendet me nivelin më të lartë të ndotjes (shiko hartën më poshtë). Sipas ngjyrosjes së hartës, Shqipëria i përket zonave me ndotje të lartë, e cila nëse do të konvertohej në cigare të konsumuara janë afërisht 7 (thuajse gjysmë pakete e konsumuar në ditë).

Ndotja e ajrit po dëmton trurin e fëmijëve dhe të rriturve

Studimi i fundit mbi Barrën e Sëmundjeve në Botë pasqyron një hulumtim të të dhënave ndërmjet viteve 1990 deri në vitin 2013 nga 188 vende ku vërtetohet se, ajri i ndotur ndikon në 30 % të barrës (shkaqeve) së ishemisë cerebrale. Efektet e dëmshme të ndotjes së ajrit janë më të theksuara në vendet me zhvillim të ulët dhe të mesëm, në pacientët vulnerabël me faktorë të tjerë rreziku për sëmundje të zemrës, si dhe në pacientët me episodeve të mëparshme ishemie cerebrale.

Ndotja e mjedisit nga hidrokarburet sjell sëmundje dhe varfëri në zonat naftënxjerrëse

Me 1 prill 2015, një pus nafte i kompanisë Bankers Petroleum i shenjuar me emrin P29A shpërtheu në fshatin Marinzë, 10 kilometra larg qytetit të Fierit, duke e detyruar qeverinë të urdhëronte evakuimin e zonës për shkak të çlirimit të gazit. Sipërfaqja e tokës përreth vendit të shpërthimit të fontanës ishte shkatërruar dhe ngado shpërthenin “gajzera” të fuqishëm argjileje të holluar. Puset e ujit të pijshëm që gjendeshin në oborret e banesave u kthyen në shatërvanë balte, ndërkohë që banorët e shokuar nga ajo që po ndodhte, nisën t’u drejtoheshin qendrave shëndetësore me simptoma dhe shqetësime të ndryshme.