Shkumbin

Firma private merr inerte nga shtrati i Shkumbinit, banorët: Rrezikojmë të përmbytemi

Shtrati i lumit Shkumbin në pjesën e fshatit Golik të Pogradecit po dëmtohet çdo ditë teksa një kompani private merr prej andej inerte. Banorë të zonës dhe pushtetar vendorë shprehen se gërryerjet që po bëhen çdo ditë në shtratin e lumit rrezikojnë përmbytjen e zonave në afërsi të lumit. Inspektorati i Mjedisit në këtë zonë bën të ditur se kompania në fjalë nuk ka leje mjedisore për gërmimet. Për këtë, muaj më parë firma ka marrë edhe një gjobë nga Inspektorati Shtetëror i Mjedisit.

Gërryerjet në Shkumbin – Bashkia Pogradec denoncon firmën kontraktore të rrugës Qukës-Qafë Pllocë

Bashkia Pogradec denoncon krimin mjedisor të shkaktuar nga firma kontraktore e rrugës Qukës – Qafë Plloçë, JV Albavia & Sinitram, e cila për një periudhë të konsiderueshme ka gërrmuar në shtratin e lumit Shkumbin në fshatin Golik, pa pasur asnjë kompetencë dhe leje mjedisore. Nxjerrja e inerteve ka dëmtuar rëndë shtratin e lumit dhe ka bërë një dëm të madh mjedisor. Pezullimi i gërryerjes së lumit Shkumbin u bë i mundur vetëm falë ndërhyrjes së policisë bashkiake.

Gjuetia e peshkut masakron gjallesat në lumin Shkumbin

Gjuetia e peshkut me klor, rrjeta ,korent, gjeneratorë dhe mjete te ndryshme është kthyer në një makth dhe fenomen shqetësues si për qytetarët ashtu dhe për gjallesat ujore. Nësë vëzhgon ndonjë ditë Lumin Shkumbin dhe degëzimet e tij sheh me qindra gjuetarë të ndryshëm peshkimi. Më shumë shikon njerëz që enden lumenjëve të Librazhdit, ku nga njëra anë ka HEC-e pa mbarim, nga ana tjetër gjuetarët, të cilët e kanë kthyer në një fushatë përfitimesh gjuetie pa fund natë e ditë që po terrorizon banorët e zonës së Librazhdit, dhe zonës së Mokrës.

Impianti i pastrimit në grykëderdhjen e Shkumbinit rikthen 40 ha plazh

Mbi 40 hektarë plazh në grykëderdhjen e lumit Shkumbin, të cilat nuk shfrytëzoheshin prej ndotjes së lartë, janë në kushte optimale dhe mund të shfrytëzohen nga pushuesit vendas dhe të huaj përgjatë sezonit turistik veror. Falë një investimi të Ministrisë së Mjedisit në grykëderdhjen e lumit Shkumbin ka bërë të mundur që një hapësirë e madhe plazhi tashmë të jetë fuksionale. Një impiant i montuar në grykëderdhje të lumit, i cili kryen fuksionin e pastrimit të lumit nga mbetje të ndryshme, do të mbajë të pastër këtë vijë bregdetare që prej vitesh ishte futur në listën e plazheve më të ndotura të Shqipërisë.

Lumi Shkumbin, zbulimi i fundit për të ushtruar raftingun

Raftingut shqiptarë i shtohet dhe një lum tjetër, ai i Shkumbinit. Ky lum po preferohet gjithnjë e më shumë nga turistët e huaj për rafting. Lumi Shkëmbin, buron në malin e Valamares dhe duke rrjedh nëpër një luginë të ngushtë e reliev të thyer derdhet në detin Adriatik. Gjatësia e këtij lumi është rreth180 km. Shkumbini merr vlera të rëndësishme për ekonominë shqiptare dhe ndan pothuajse në dy pjesë të barabarta Shqipërinë. Lumi Shkumbin kalon nepër krahinën e Mokrës ne rrethin e Pogradecit. Lugina e Shkumbinit ka një bukuri të rrallë me katarakte, shpella, plazhe të vogla, etj.

Ndotja në lumenj, kryebashkiaku i Librazhdit: Jo vetëm sensibilizim

Ndotja katastrofike që ka pushtuar brigjet e lumenjve në vend duket se e ka të largët zgjidhjen përfundimtare, por ka nisur një lëvizje që synon të sensibilizojë opinionin publik për mbrojtjen e natyrës. Agjencia Kombëtare e Zonave të Mbrojtura në bashkëpunim me pushtetin vendor të Librazhdit dhe nxënës të shkollave i janë bashkuar projektit për pastrimin e luginës së lumit Shkumbin në disa zona të cilat cilësohen Monumente Natyre. Duke vënë në dukje pamjen e tmerrshme që ofron lugina e Lumit Shkumbin, Kryetari i Bashkisë së Librazhdit kërkoi që projektet të mos jenë thjesht sensibilizuese.

Nisma, ja si u bënë bashkë të rinjtë, që mbrojnë lumin Shkumbin

Ndërkohë që, ushtria po pastron rrugët kombëtare nga mbetjet, ata kanë vendosur që të pastrojnë shtratin e lumit Shkumbin. Të gjithëve u ka rastisur të shikojnë në verë një pamje skandaloze të lumenjve pa ujë, ku të qeset plastike, veshje dhe mbetje, varen nga degët dhe rrënjët e shkurreve përgjatë shtratit. Të rinjtë e Librazhdit janë angazhuar që të paktën në territorin e kësaj bashkie, lumi të mos ketë më këtë imazh të keq. Nisur nga kjo situatë një grup studentësh të Inxhinierisë së Mjedisit nga Librazhdi i vunë vetes një qëllim: të mbrojnë lumin Shkumbin nga ndotja.

Shkumbini del nga shtrati, përmbyt tokat në Rrogozhinë e Lushnje

Shirat e rrëmbyer në krahinën e Myzeqesë kanë rritur nivelin e lumit Shkumbin. Pika më e lartë është regjistruar tek ura e Rrogozhinës dhe në fshatin Cermë Proshkë, ku lumi ka dalë nga shtrati, duke përmbytur disa hektarë tokë e fusha të mbjella.

Shkumbini, lumi që të jep mundësinë e plazhit por edhe ndotjet kimike

Nga Fatos Salliu

Lumi Shkumbin është një nga lumenjtë kryesorë në Shqipëri. Ai buron në malin e Valamares në afërsi të Pogradecit dhe, pasi përshkon një luginë 181 km të gjatë, përfundon në detin Adriatik me grykëderdhje në një nga plazhet më të bukur të vendit, Plazhi i Vilë-Bashtovës. Ka rëndësi të madhe jetike. Kalon mes për mes territorin shqiptar duke e ndarë vendin në dy pjesë të mëdha në Veri dhe Jug. Lugina e Shkumbinit zotëron bukuri të rralla natyrore me vende piktoreske, katarakte, shpella e plazhe të vogla, etj.

Të rinjtë e Librazhdit, çdo fundjavë për 3 vite radhazi në mbrojtje të Shkumbinit

Për 3 vite me radhë, të rinjtë e qytetit të Librazhdit kanë vendosur të bëhen aktivistë mjedisi për sensibilizimin për një qytet të pastër, për mbrojtjen e lumit Shkumbin, Parkut Shebenik-Jabllanicë që është zonë e mbrojtur e së fundmi u bë pjesë e trashëgimisë së UNESCO-s. Krijuar nga Arlis Alikaj, sot numërohen me dhjetëra të rinj që kanë ndërmarrë nismën për mbrojtjen e Lumit Shkumbin, i cili rezulton të jetë një nga më të ndoturit.