Përgatitje për jetën në Mars

Një grup prej 6 shkencëtarësh të NASA-s tashmë janë gati për udhëtimin e tyre drejt Planetit të Kuq. Për 365 ditë qëndruan të izoluar brenda një kupole 11 metra të gjerë dhe 6 metra të lartë, për të simuluar jetesën në Mars. Ajo ishte ndërtuar në një zonë në Hawai, e përshtatur në një ambient të ngjashëm me atë të Marsit, e vendosur 2500 metra mbi nivelin e detit. Ata kishin nga një shtrat të vogël dhe një tryezë brenda dhomave. Astronautët mund te dilnin nga kupola vetëm me kostumet e hapësirës.

Bimësia dhe kafshët përreth mungonin. Për një vit ata konsumuan vetëm ushqime të konservuara dhe kishin pak akses në internet. Skuadra përbehej nga nje astrobiolog francez, një fizikan gjerman dhe katër amerikanë; një pilot, një arkitekt, një gazetar dhe nje shkencëtar i tokës. Ajri i pastër, ushqimet e freskëta, dhe privatësia, ishin ato që iu munguan më shumë.

Testi kishte si qëllim vëzhgimin e sjelljes dhe raportet mes tyre, brenda një hapësire të mbyllur. Dhe pasi mbijetoi një vit në izolim, skuadra është e bindur se pengesat teknologjike e psikologjike do të kapërcehen dhe se misioni do të këtë sukses. Ky studim i financuar nga NASA është më i gjati i këtij lloji që pas një misioni rus, që zgjati 520 ditë. Misioni në Planetin e Kuq pritet të ndodhë brenda 1-3 vjetëve.

Print

News

Archive of all EEA's news releases.

Top Environment News -- ScienceDaily

Top stories featured on ScienceDaily's Plants & Animals, Earth & Climate, and Fossils & Ruins sections.
Feed not found.

Reuters: Environment

Reuters.com is your source for breaking news, business, financial and investing news, including personal finance and stocks. Reuters is the leading global provider of news, financial information and technology solutions to the world's media, financial institutions, businesses and individuals.

BBC News - Science & Environment

BBC News - Science & Environment

Environment | The Guardian

Latest Environment news, comment and analysis from the Guardian, the world's leading liberal voice

Environmental News Network

Environmental News Network