563 mijë tonë mbetje nuk trajtohen. Shqipëria, e kthyer në landfill ilegal

Shqipëria është shndërruar në një landfill të madh mbetjesh, të cilat hidhen pa kriter në çdo cep të vendit. Instituti i Statistikave raportoi se vetëm vitin e kaluar në qytetet dhe fshatrat e Shqipërisë u derdhën 563 mijë tonë mbetje të ngurta urbane, të cilat nuk u përpunuan apo depozituan në landfilled e posaçme, por janë shpërndarë dhe hedhur pa kriter duke kërcënuar seriozisht ambientin.

Vijo leximin

Print

Mbetjet e ngurta – Menaxhohen më pak gjatë 2017

Menaxhohen më pak mbetje të ngurta për vitin 2017 në krahasim me një vit më parë. Referuar të dhënave të INSTAT, janë menaxhuar 1.2 milionë ton mbetje nga 1.3 milionë tonë që u menaxhuan në vitin 2016. Në Shqipëri mbetjet e ngurta urbane hidhen në kazanët e grumbullimit të mbetjeve përgjithësisht të pandara sipas llojit. Që nga viti 2013 sasia vjetore e mbetjeve të gjeneruara për banorë, në shkallë vendi është rritur. Kështu në vitin 2017 kjo sasi ishte 386 kg/banor, nga 373 kg/banor që ishte në vitin 2016. Ndërkohë që mbulimi i popullatës me shërbime komunitare për menaxhimin e mbetjeve urbane ka shënuar rritje prej 0,2 %, krahasuar me të njëjtin tregues në vitin 2016.

Vijo leximin

Print

Menaxhimi i mbetjeve, Shqipëria nevojë për 452 milionë euro investime, tarifat e qytetarëve do të rriten

Menaxhimi i integruar i mbetjeve duket të jetë një sfidë më vete për Shqipërinë pavarësisht nismave të ndërmarra në lidhje me investimet në sektor. Një studim i fundit i publikuar nga Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë dhe hartuar nga konsulentë ndërkombëtarë merr në analizë sektorin, si dhe shtrirjen në tre faza të investimeve duke parashtruar panoramën e përgjithshme për nevojat që ka vendi në përmbushje të menaxhimit të integruar të mbetjeve. Studimi vlerëson se investimet e nevojshme në sektor duhet të shihen në dy pozicione, investime rajonale (investime të qeverisë ose të autorizuara prej saj) dhe investime lokale.

Vijo leximin

Print

Nis projekti për menaxhimin e mbetjeve në qarkun e Beratit

Qarku i Beratit do të ketë së shpejti një sistem të menaxhimit të mbetjeve të ngurta, falë një projekti të mbështetur financiarisht nga shteti zviceran. Fal këtij projekti do të përfitojë të gjitha bashkitë e Qarkut, përfshirë Kuçovën, Urën Vajgurore, Skraparin dhe Poliçanin. Zv/ministri i Infrastrukturës dhe Energjetikës, z. Hantin Bonati tha se ky është është një rast i mirë për qarkun e Beratit për të trajtuar këtë problem të trashëguar. Ndërkohë përfaqësuesi zviceran Phillipp Keller tha se menaxhimi i mbetjeve nuk është thjesht një gjë e mirë, por një detyrë ndërsa Shqipëria aspiron për të hyrë në BE. Ai tha se suksesi i këtij projekti do të varet nga bashkëpunimi mes bashkive me njëra tjetrën dhe nga kontributi i palëve në projekt.

Vijo leximin

Print

Ditën Botërore e Pastrimit, qytetarët e Sarandës në aksion

Në Ditën Botërore të Pastrimit, bashkia Sarandë së bashku me administratën dhe institucionet në varësi të saj, ka filluar aksionin e pastrimit të këtij qyteti duke larguar mbetjet në plazhe dhe në qytet. Bashkia e Sarandë u ka bërë thirrje qytetarëve që ti bashkohen kësaj të fundit në këtë ditë pastrimi. “Ftoheni edhe ju të bëheni pjesë e lëvizjes botërore “Let’s Do It World”.

Vijo leximin

Print