“Mos ma prek Vjosën!” – Artistët shqiptarë kundër HEC-ve mbi lumin Vjosë

Në titullin “Mos ma prek Vjosën” artistë të njohur shqiptarë dhe të ndërkombëtarë do të performojnë mbrëmjen e së mërkurës në sheshin Skënderbej për të ndërgjegjësuar publikun e gjerë dhe vendim-marrësit mbi rëndësinë e mbrojtjes së lumit Vjosa nga planet për ndërtimin e hidrocenteraleve. Qeveria shqiptare ka lidhur dy lidhur dy kontrata konçesionare për ndërtimin e dy hidrocentraleve mbi rrjedhën e lumit Vjosë, ai i Poçemit dhe ai i Kalivaçit.

Vijo leximin

Print

Ende nuk e keni vizituar Qendrën e Informacionit, Radhimë?

Në kuadër të Ditës Botërore të Turizmit dhe Vitit Ndërkombëtar të Zhvillimit të Turizmit të Qëndrueshëm 2017, Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi inaguroi Qendrën e Informacionit, Radhimë, e cila do t’i shërbejë turistëve që duan të vizitojnë Parkun Kombëtar Detar Karaburun Sazan. Në ceremoni ishin të pranishëm dhe Z. Nino Merola, Drejtor i Agjencisë Italiane për Bashkëpunim dhe Zhvillim, Z. Brian J. Williams, Koordinator i Përhershëm i OKB dhe Përfaqësues i Përhershëm i UNDP, Drejtori i Agjencisë Kombëtare e Zonave të Mbrojtura, Zamir Dedej, përfaqësues i Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shqipëri, përfaqësues të sektorit të turizmit të Rajonit të Vlorës, të Projektit NaturAL, PNUD-it, AdZM, Vlorë, AKZM.

Vijo leximin

Print

Valbona, ligji dhe spekullimi

Banorë të Valbonës që kanë paditur Qeverinë dhe kompaninë që po ndërton në Valbonë një HEC kanë treguar sot se Valbona po “rënkon” nën shtypjen e betonierave dhe po dridhet nga shpërthimet e minave. Kjo do të thotë se njerëzit tashë duhet të harrojnë se si e kanë parë Valbonën në ndonjë vizitë që mund të kenë bërë atje ose në fotot që mund ta kenë parë. Tronditëse dhe e paimagjinushme është që shumë prej banorve nuk kanë ujë të pishëm, pasi minat për hapjen e tuneleve ku do futet Valbona kanë shakëtërruar dhe burimet e ujit të pishëm.

Vijo leximin

Print

Rezervat ushqimore për Kalin e Qyqes në Dropull

Këshilli bashkiak i Dropullit miratoi së fundi një kërkesë të Shoqatës se Ruajtjes dhe Mbrojtjes se Mjedisit Natyror ne Shqiperi, dhe AdZM Gjirokastër për ndërtimin mbi fshatin Glinë të sipërfaqes së ushqimit suplementar për Kalin e Qyqes. Stacionet e ushqimit suplementar, përbëjnë një ndër masat emergjente kryesore për të siguruar ushqim të mjaftueshëm dhe të sigurtë (duke shmangur kurthet e helmatisura) për llojet e shpendëve grabitqarë që kërcënohen nga zhdukja.

Vijo leximin

Print

Inspektoriati i Mjedisit, Bashkia Elbasan: Ndonëse funksion që prej 4 vitesh, sërish i ka duart e “lidhura”

Vlerësimet e Ndikimeve në Mjedis nuk janë vetëm raporte dhe dëgjesa publike, më tej kësaj janë gjithë institucionet përgjegjëse, që jo vetëm nuk kanë akses në dëgjesat e VNM-ve të ndryshme, por hasin pengesa edhe përgjatë zbatimit teknik të tyre, apo marrjen e masave deri në mbyllje të aktiviteteve. Të tilla probleme ku anashkalohen hallkat insitucionale apo ka mungesë të kompetencave për të kryer detyrën, gjejmë pranë inspektoriatit të Mjedisit në Elbasan.

Vijo leximin

Print