Guroret e mermerit shkatërrojnë Malin e Tomorit

Fiks Fare denoncoi shkatërrimin e Malit të Tomorit nga guroret e mermerit, në afërsi të fshatit Mëlovë, në Skrapar. Banorët e pakët të këtij fshati ankohen për kushtet e vështira të jetesës si pasojë guroreve të mermerit, të cilat xhirojnë miliona euro. Ata pretendojnë se guroret u kanë prishur shtëpitë, të mbjellat dhe gjithçka përreth. Lejet e para për shfrytëzimin e mermerit në këtë zonë janë dhënë në vitin 2005, ndërsa deri më sot janë dhënë 12 leje. Mali i Tomorit është shpallur park kombëtar me një vendim të Këshillit të Ministrave më datë 18 korrik 2012.

Vijo leximin

Print

Sarandë: Arti për jetën

Vrasja e kafshëve të egra në Shqipëri me motiv ballcamimin e tyre për dekorimin e mjediseve të ndryshme private të shërbimit vazhdon të mbetet një fenomen mjaft i përhapur në vend. Ky fenomen është shkak i pamohueshëm për përkeqësimin e popullatave të llojeve të ndryshme të faunës, kryesisht llojeve të mbrojtur. Shoqata e Ruajtjes dhe Mbrojtjes së Mjedisit Natyror në Shqipëri (PPNEA) ka nisur një fushatë informuese dhe ndërgjegjësuese kundër kësaj paligjësie që dekoron shëmtuar mjediset e shërbimit turistik duke krijuar një imazh të tmerrshëm për vendin, vecanërisht kundrejt turistëve të huaj.

Vijo leximin

Print

Organizatat mjedisore paralajmërojnë shkatërrimin e parkut Divjakë-Karavasta nga megaresorti

Koalicioni i organizatave mjedisore në mbrojtje të Parkut Kombëtar Divjakë-Karavasta organizoi të enjten një forum ndërgjegjësues, duke paralajmëruar ndikimin shkatërrues të projektit turistik të planifikuar për t’u ndërtuar në lagunën kryesore shqiptare. Duke analizuar me detaje shpendët dhe kafshët që kanë për shtëpi parkun kombëtar Divjakë-Karavasta, Ferdinand Bego, profesor në Universitetin e Tiranës argumentoi se 22 mijë hektarët e këtij parku- zonë Ramsar, janë një ekosistem i pasur dhe një parajsë për shpendët në Mesdhe.

Vijo leximin

Print

Kundër hidrocentralëve në Valbonë, aktivistë e banorë në protestë sot dhe nesër

Aktivistë e banorë të Luginës së Valbonës do të protestojnë sot dhe nesër kundër ndërtimit të hidrocentraleve në Valbonë. Pas rrëzimit të padisë së banorëve për të ndalur ndërtimet nga Gjykata Administrative e Tiranës, banorët shprehen të vendosur për të vazhduar luftën e për të mos lejuar shkatërrimin në mënyrë të përhershme të luginës. Banorët kërkojnë ndalimin dhe pezullimin e ndërtimeve të hidrocentraleve në Valbonë, respektimin dhe mbrojtjen e Parkut Kombëtar të Valbonës, si dhe ndalimin e “manipulimit nga ana e Qeverisë, e cila vendosi fitimet e një firme private para interesit publik.”

Vijo leximin

Print

Shoqëria civile: Projekti i Mabetex, kërcënim për Parkun Kombëtar Divjakë-Karavasta

Një prej territoreve më të ruajtura në Shqipëri, Parku Kombëtar Divjakë-Karavasta rrezikohet nga projekti urbanizues i Mabetex Group. Kjo kompani ka prezantuar projektin për ndërtimin e një resorti turistik brenda Parkut Kombëtar në mars të vitit 2017, projekt i cili nuk është pritur mirë nga shoqëria civile. Kjo pasi projekti i ndërtimit synon zënien dhe tjetërsimin e 10% të territorit të Parkut, ndërkohë që infrastruktura shoqëruese, mbështetëse (rrugë, ndriçim, rrjet elektrik, etj) do të ndikojë negativisht në gjithë sipërfaqen e tij.

Vijo leximin

Print