Temperaturat ekstreme, 4500 persona i janë drejtuar urgjencës në QSUT

Në këto ditë të nxehta vere, kur termomenti ka shënuar mbi 40 gradë, 4500 persona kryesisht ata që vuajnë nga sëmundje kronike i janë drejtuar shërbimit të urgjencës në QSUT. Shefi i sektorit të sëmundjeve epidemiologjike dhe sëmundjeve kronike në ISHP Alban Ylli thotë se është e vërtetueshme nga ana klinike që rritja e temperautave shton sëmundshmërinë deri në 3%. “Është parë që aritmitë rriten në ditët me temperatura të larta” Mos neglizhoni këto simptoma.

Vijo leximin

Print

Rreziku nga depozitat e ujit; burim papastërtish dhe sëmundjesh

Adem Cemurati ka pak muaj që është zgjedhur administrator i një pallati dhe përveç shërbimeve të tjera që zgjidhi për banorët vendosi të heqë depozitat metalike të ujit, por u befasua nga ajo çfarë gjeti brenda tyre. “Në momentin që hoqëm depozitat ishin shumë të pista. Kishte papastërti dhe dherëra. Kishte një kohë të gjatë pa u pastruar, rreth 15 vjet”, thotë ai. Vetëm 10 përqind e Tiranës furnizohet me ujë 24 orë, 90 përqind e saj mban depozita për të patur ujë pa ndërprerje.

Vijo leximin

Print

Siguria ushqimore si prioritet - Sa është e mundur?

Të gjendur përpara informacioneve të shumëllojhsme, produkteve të shumëllojshme, mallrave të importuara pa cilësi, konsumatorët shqiptarë kanë si kryefjalë të përditshme sigurinë apo më saktë, pasigurinë ushqimore. Në artikujt e vazhdueshëm të AgroWeb.org ka trajtuar gjerësisht çështje të sigurisë ushqimore, qoftë për produktet vendase ashtu edhe për ato të importuara. Raste si ai i mishit të brazilit apo perimeve a frutave të thata me aflatoksinë të bllokuara nga vende të BE-së, kanë marrë një vëmendje të madhe nga lexuesit.

Vijo leximin

Print

Raporti tronditës, 2120 njerëz vdiqën në Shqipëri nga ndotja e ajrit në 2016-ën

Sipas raportit të Cilësisë së ajrit në Europë 2016, në Shqipëri vdiqën prej ndotjes së ajrit 2120 persona. Pjesa me e madhe e tyre, 2010, janë shkaktuar prej pranisë së lartë të grimcave në ajër, 10 prej tyre prej dioksidit të nitrogjenit dhe 100 prej ozonit. Në vitin 2013 numri i vdekjeve të shkaktuara nga ndotja ishte 776, raporton Monitor. Në rajon numrin më të lartë të vdekjeve e ka Serbia, ku prej ndotjes së ajrit në 2016 humbën jetën 10,730 persona, ndërsa numrin më të ulët të vdekjeve të shkaktuara nga ndotja e ka Mali i Zi, ku ndotja shkaktoi 660 vdekje sipas Raportit të Cilësisë së Ajrit në 2016.

Vijo leximin

Print

Berat, aty ku mbetjet e cianurit rrezikojnë jetën e njerëzve

Nga Dilaver Xhelili
Dihet që qarku i Beratit ka qenë epiqendra e industrisë kimike ushtarake në kohën e komunizmit .Si i tillë ai në kohën e komunizmit shikohej me një sy tjetër nga qeveria e atëhershme, krahasuar kjo më qarqet e tjera. Në këtë zonë ishin ndërtuar industritë më të fuqishme në shkallë vendi Ajo e Kombinatit Ushtarak e Poliçanit ,Uzina Riparimit të Avionëve në Kuçovë; Ndërmarrja e Prodhimit të Gomës në Uznovë; Uzina e baterive po në zonën e Uznovës. Lëndët kimikate ,të cilat janë përdorur në kohën e socializmit për prodhimin e municioneve ushtarake vazhdojnë të përbëjnë një rrezik për banorët e kësaj zone.

Vijo leximin

Print