• Kreu
  • Të tjera
  • Ndryshimet klimatike

Energjia diellore, përcaktohet çmimi i blerjes nga shteti

Energjia e prodhuar nga impiantet diellore me fuqi deri në 2 mega do të blihet nga shteti me çmimin 100 euro për megavat. Enti Rregullator ka miratuar tarifat, me të cilat shteti është i detyruar të blejë energjinë e prodhuesve privatë, jo vetëm për panelet diellore, por edhe për parqet eolike. Sipas vendimit, për energjinë e erës çmimi i blerjes është 76 euro për megavat dhe do të zbatohet për të gjitha parqet eolike me kapacitet deri në 3 megavatë. Përgjatë 10 viteve të fundit, thuajse të gjitha investimet private në burimet janë kanalizuar në ndërtimin e hidrocentraleve.

Vijo leximin

Print

Tjetër park fotovoltaik në Fier, investimi 2.4 milionë euro zgjidh prodhimin e energjisë për zonën

Korriku është mbyllur me një kërkesë të re, për një park fotovoltaik në zonën e Fierit. Ministria e Energjisë dhe Industrisë bëri me dije se operatori që ka shprehur interes është “Hydro Valbona” sh.p.k. Shoqëria ka aplikuar për ndërtimin e një parku fotovoltaik në Zonën në “Perëndim të fshatit Topojë (Fier)”me një sipërfaqe totale të projektit rreth 20,000 m2 ku kapaciteti i instaluar do të jetë 2 MW me një vlerë investimi rreth 2.4 milionë Euro.

Vijo leximin

Print

Energji nga dielli. Dy kërkesa për t’i ndërtuar në Elbasan dhe Lushnje

Pas hidrocentraleve, tendenca më e re e investimeve private në energjetikë duket se janë bërë panelet diellore. Top Channel ka mësuar se vetëm gjatë kësaj jave në Ministrinë e Energjisë kanë mbërritur dy kërkesa të reja nga kompani private për ndërtimin e parqeve fotovoltaike. Projekti i parë parashikon instalimin e paneleve me kapacitet dy megavat në zonën e ish-kombinatit metalurgjik të Elbasanit. Parku do të ndërtohet në një sipërfaqe prej 50 mijë metrash katrorë dhe investimi parashikohet të jetë 2.3 milionë euro.

Vijo leximin

Print

Park fotovoltaik në ish-Kombinatin Metalurgjik, dy kompani aplikojnë në MEI, investimi 3.3 milionë euro

Bizneset shqiptare duket se po priren gjithmonë e më shumë drejt eksplorimit të alternativave të reja për sigurimin e energjisë elektrike për konsum të brendshëm. Ndërtimi i parqeve fotovoltaike po rezulton si një praktikë që po ndiqet shpesh nëse vërejmë aplikimet që bëhen pranë Ministrisë së Energjisë dhe Industrisë. Shoqëria “WONDERLAND” Sh.P.K., ka shprehur interesin dhe ka paraqitur pranë Ministrisë, aplikimin për ndërtimin e një parku fotovoltaik për prodhimin e energjisë nga burime të rinovueshme.

Vijo leximin

Print

Ministri i Bujqësisë, Edmond Panariti, siguron mbështetje për Shqipërinë në Konferencën e FAO-s

Ministri i Bujqësisë, Zhvillimit Rural dhe Administrimit të Ujrave, Z.Edmond Panariti, mori pjesë në Konferencën e Sesionit të 40-ë të FAO-s, mbajtur në Itali, ku përveç pjesëmarrjes në këtë aktivitet të rëndësishëm, u rakua dhe me drejtorin e saj, Joze Graziano Da Silva, me Ministrin brazilian të Bujqësisë, Blairo Maggi dhe personalitete të tjera. Adaptimi i ndyshimeve klimatike, ka qenë çështja kryesore e diskutuar në Konferencën e Sesionit të 20-ë të FAO (Organizata Botërore për Ushqim) dhe gjatë fjalës së tij në këtë aktivitet, Ministri Panariti tha se, “ndryshimet e klimës janë një realitet shumë i prekshëm e për këtë, jemi duke përjetuar përmbytje intensive, thatësira, ngrica dhe rritje të infeksioneve”.

Vijo leximin

Print