Më të fundit

 • Masakrohet pylli me pisha të buta në Gjirin e Lalzit, Durrës

  Një masakër e vërtetë ka ndodhur në muajt e fundit në pyllin me pisha të buta Pinus Pinea në Gjirin e Lalëzit. Ky pyll e ekosistem i pasur, po masakrohet barbarisht nga persona e firma të lidhura me qeveritë e njëpasnjëshme në Republikën e Shqipërisë. Pishat e pemët e tjerë po priten për t’i lënë vendin pallateve e ndërtesave të tjera prej betoni.

  Lexo me shume
 • Si pemët e mbjella në tarraca mund t'i bëjnë qytetet më të qëndrueshme

  Hapësirat e gjelbra urbane inkurajojnë mënyra jetese aktive dhe të shëndetshme, përmirësojnë shëndetin mendor, parandalojnë sëmundjet dhe sigurojnë një vend për njerëzit që të shoqërohen. Dhe sidomos kur ata shfaqin gjelbërim vendas, ata mund të përmirësojnë qëndrueshmërinë e qytetit. Mbjellja e pemëve dhe shkurreve vendase në hapësirat urbane mund të ndihmojë qytetet që të përshtaten me ndikimet e ndryshimeve klimatike duke ulur temperaturën, duke zbutur stuhitë dhe përmbytjet dhe duke punuar si filtra të shkëlqyeshëm të ajrit.

  Lexo me shume
 • Shkencëtarët nga Universiteti BOKU i Vjenës dhe Universiteti Politeknik i Tiranës vizitojnë sërish luginën e Vjosës për Studimin e sedimenteve.

  Shkencëtarët nga Austria dhe Shqipëria vijojnë studimet në lumin e Vjosës – lumin e fundit të egër më të madh në Evropë. Sot ata mbajtën një konferencë për shtyp për të prezantuar gjetjet nga ekspediatat e realizuara gjatë vitit 2017 në luginën e Vjosës si dhe të dhënat e fundit nga puna në terren. Në datat 15 -19 Mars 2018 grupi i shkencëtarëve nga Universiteti i  Burimeve Natyrore dhe Shkencave të Jetës (BOKU) i Vienës dhe Universiteti Politeknik i Tiranës, Fakulteti i Gjeologji Minierave kanë vijuar me Studimin e Sedimenteve të lumit në Luginën e Vjosës.

  Lexo me shume

Historia shqiptare e fatkeqësive natyrore

Gjatë dekadave të shkuara, Shqipëria është goditur mesatarisht nga një fatkeqësi natyrore në vit. Në 30 vjet, midis 1980 dhe 2010, janë regjistruar 23 fatkeqësi të tilla. Prej tyre, nëntë fatkeqësi kanë qenë përmbytje, katër tërmete dhe tre goditje nga temperatura ekstreme – thuhet në një studim të bërë nga Instituti për Demokraci dhe Ndërmjetësim (IDM) në bashkëpunim me Qendrën për Çështje Europiane dhe të Sigurisë. Gjatë kësaj periudhe, referon studimi, për shkak të këtyre fatkeqësive 163 njerëz humbën jetën, ndërsa rreth 4 milionë u prekën në një masë apo në një tjetër.

Vijo leximin

Ujëvara e Sotirës në Gramsh, atraksion turistik edhe në dimër

Edhe në këto ditë të ftohta dimri, Ujëvara e Sotirës ne Gramsh, vazhdon të jetë një mrekulli natyrore e vizitueshme nga turistë vendas e të huaj. Janë aventuriere të borës dhe të akullit që udhëtojnë drejt Gramshit për të shijuar këto bukuri natyrore. Kjo ujëvarë buron nga një shkëmb i malit të Tomorrit, që shkarkon disa mijëra litra ujë në sekonde dhe krijon një shfaqje spetakolare stërkalash uji. Sipas burimeve të AdMZ së Elbasanit, mbi 500 vizitorë kanë shijuar gjatë këtij sezoni këtë mrekulli natyrore.

Vijo leximin

Gjuetia e paligjshme, 3 persona kapen në flagrancë

Më datën 17.1.2016 pas sinjalizimeve të ardhura pranë AdZM, Durrës se në Kepin e Rodonit kryhej gjueti e kafshëve të egra, (ndërkohë që është ende në fuqi moratoriumi), Rojet Mjedisore të AdZM, Durrës sëbashku me drejtues dhe inspektor të Inspektoriatit të Pyjeve dhe Mjedisit për Qarkun e Durrësit u nisën për të inspektuar zonën. Ata kapën në flagrancë 3 persona, Xh.Sh, H. Sh. dhe N. Gj., të cilëve ju sekuestruan armët përkatëse. Më pas personat dhe armët ju dorëzuan Komisariatit të Policisë, për të vazhduar procedurat e mëtejshme sipas ligjeve në fuqi.