Më të fundit

 • Ndotja dhe nafta i sëmur, rrëfehen banorët e Patos-Marinzës

  Margarita Mita është nëna e 40-vjeçarit të paralizuar, problemet e rënda shëndetësore të të cilit kanë filluar 27 vite më parë. “Vetëm shikimi i ka mbetur, është tërësisht i paralizuar. Ishte afër puseve dhe që atëherë nuk e mori më veten. Vajti deri në klasën e pestë, por nuk arriti dot më tej. Shkova sa te një doktor, te një tjetër, pati temperaturë të lartë, i preku trurin. Nuk gjen familje të mos ketë të sëmurë në Marinzë”, thotë Margarita.

  Lexo me shume
 • Përmet, qyteti ku mbetjet urbane pastrohen si 50 vite më parë

  Qyteti i Përmetit, pjesë e qarkut të Gjirokastrës, përveç vlerave natyrore dhe të mirave turistike, duket se ende has vështirësi përsa i përket menaxhimit të mbetjeve urbane. Bashkia Përmet ofron shërbimin e largimit të mbetjeve jo vetëm për këtë qytet, por edhe për Njësinë Administrative Piskovë dhe Petran. Vetë bashkia e këtij qyteti duhet të mbulojë shërbimin e pastrimit dhe largimit të mbetjeve urbane drejt venddepozitimit për 10.000 banorë të qytetit dhe 2500 të banorëve që jetojnë në fshat; jo të gjithë fshatrat mbulohen nga shërbimi i pastrimit.

  Lexo me shume
 • Rezervat e naftës dhe gazit në zonat e akullta të botës, lufta e re e Rusisë me Perëndimin

  Arktiku është pjesa e harruar e botës, por gjithnjë e më shumë debate dhe luftime do të zhvillohen rreth nën sipërfaqes së oqeanit nën akull. Supozohet se atje ndodhet një e katërta e të gjitha furnizimeve botërore të naftës dhe gazit, e cila është vetëm një arsye shtesë për nënshtrim ndaj ajsbergut të botës. Për shkak të lëndëve djegëse fosile kemi një ngrohje globale dhe shkrirja e akullit në Arktik hap rrugët e reja tregtare midis Evropës dhe Azisë.

  Lexo me shume

Monitorim i menaxhimit të mbetjeve urbane në zonën e ish-kënetës – Durrës i Ri

Rrjeti “Sot për të Ardhmen” organizoi në qendrën komunitare në Durrës, seminarin e rradhës me të rinjtë mbi edukimin mjedisor të projektit “Monitorim, vlerësim, ndërgjegjësim mbi menaxhimin e mbetjeve urbane në zonën e ish-kënetës – Durrës i Ri”. Në këtë takim të rradhës, të rinjtë u përfshinë në diskutime mbi monitorimin në terren të menaxhimit mjedisor, sidomos mbi situatën mjedisore në lidhje me mbetjet urbane; si të ndërtojnë një fushatë ndërgjegjësimi dhe si të ndërmarrin nisma të vogla, por të lidhura me njëra-tjetrën për të patur ndikim më të madh.

Vijo leximin

Ballkani i bashkuar kundër luftës me mbetjet

Vendet e Ballkanit dikur të ndarë nga lufta, nacionalizmi dhe feja janë bashkuar për t'u përballur me një armik të përbashkët: mbetjet. Nën moton e fushatës “Let’s Do It”, aktivistët shqiptarë dhe kosovarë prillin e kaluar pastruan bashkërisht zonën e tyre kufitare dhe liqenin e ndotur Vërmicë, në një fushatë alla Wombles që ka përfshirë më shumë se 5% të popullsisë së Shqipërisë, dhe 7% të Kosovës. Akoma më mbresëlënës është fakti se katër vite më pare, pothuajse 14% e popullsisë së Sllovenisë u mobilizua për të pastruar deponitë e paligjshme, aksioni më i madh në botë i këtij lloji.

Vijo leximin

INSTAT: Shqipëria riciklon 25.3% të mbetjeve që prodhon

INSTAT beri te ditur dje se, Shqipëria riciklon 25.3% të mbetjeve totale që prodhon. Sipas të dhënave nga Instituti i Statistikave, ky tregues është rritur gjatë vitit 2015, nga niveli prej 21% që kishte qenë në vitin 2014. Megjithatë, ende shumica dërrmuese e mbetjeve nuk trajtohen dhe depozitohen në landfille. Këtu nuk bëhet fjalë vetëm për mbetjet organike, që përbëjnë pak më shumë se gjysmën e mbetjeve totale, por edhe për një pjesë të mirë të materialeve që mund të riciklohen.

Vijo leximin