Më të fundit

 • Ngrohja globale kërcënon plantacionet e kafes, në vendin ku ajo lindi

  Temperaturat në rritje dhe reshjet e ulura pritet të bëjnë të papërshtatshme për kultivim rreth 60% të zonave ku rritet kafeja në Etiopi. Në këtë mënyrë, kafeja më popullore në botë, ajo arabike, është në rrezik, pikërisht në vendin ku ajo lindi për herë të parë. Kafeja arabike e ka origjinën nga pyjet në zonat e larta të Etiopisë, dhe çfarë ndodh me klimën në vë vend do të ketë një impakt negativ të zgjatur në kohë në të gjithë plantacionet e kafes nëpër botë.

  Lexo me shume
 • Rizbulohet Cërloi rozë në Shqipëri

  Shoqata Ornitologjike Shqiptare (AOS) bën me dije se puna në terren për Atlasin e Shpendëve Folezues të Shqipërisë rizbulon Cërloin rozë (Pastor roseus). “Krahët e zinj, trupi rozë, koka e zezë e me cafkë dhe sqepi sërish rozë shfaqen si përsosmëri e natyrës dhe si një ëndërr për çdo kundrues të shpendëve apo dashamirësi të natyrës. Disa e realizojnë ëndrrën e të tjerë jo. Ne patëm fatin shumë të mirë ta zbulojmë në dy lokalitete të ndryshme.”

  Lexo me shume
 • Ndotja nga mërkuri i kushton komuniteteve humbje në potencialin e fitimit në Shqipëri

  Ndotja nga mërkuri kushton 2 milionë deri në 25 milionë lekë humbje në potencialin e fitimit vetëm në një komunitet shqiptar, bazuar në studimin e fundit të publikuar në Gazetën e Manaxhimit Mjedisor. Ky është studimi i parë i vlerësuar shkencërisht për të vlerësuar humbjet ekonomike për shkak të dëmtimit të IQ prej ndotjes nga mërkuri në Shqipëri dhe në 14 vende të tjera. Qendra EDEN kontribuoi në studimin ndërkombëtar me mbledhjen e mostrave të flokëve nga individë që jetojnë pranë Gjirit të Vlorës.

  Lexo me shume

Stafi i ProCredit Bank në aksion për pastrimin e plazhit nga mbetjet

Prej disa vitesh, stafi i bankës ProCredit organizohet, në mënyrë vullnetare, për të pastruar nga mbeturinat, territore të caktuara. Këtë vit u përzgjodh Gjiri i Lalzit, si një prej zonave turistike më të frekuentuara gjatë sezonit veror. Të gjithë pjesëmarrësit në aksionin e pastrimit, përveçse kontribuan në pastrimin e ambientit nga mbetjet, dhanë dhe një shembull pozitiv në komunitetin dhe tek pushuesit përreth, duke promovuar një përqasje të përgjegjshme qytetare dhe rritur ndërgjegjësimin ndaj mbrojtjes së mjedisit.

Vijo leximin

Pogradeci feston Ditën e Liqenit të Ohrit

Në qytetin e Pogradecit, në Ditën e Liqenit të Ohrit, u zhvilluan disa aktivitete mjedisore, sportive dhe artistike. Kjo ditë, tashmë e kthyer në festë tradicionale, këtë vit u festua në pjesën shqiptare të liqenit. AdZM Korçë, personeli i PMTU Pogradec, të shoqëruar nga nxënës të shkollës së mesme “Muharrem Çollaku” bënë promovimin e vlerave natyrore të kësaj ZM. Për të pranishmit u shpërndanë fletëpalosje, broshura, harta të Zonave të Mbrojtura dhe informacioni i nevojshëm sipas tematikave të programuara.

Vijo leximin

TFL dhe komuniteti i Lezhës përballë programit mjedisor të partisë LIBRA

Mjedisi është pasuria që natyra i ka falur vendit tonë. Sot kjo pasuri zhbëhet përmes shfrytëzimit të mineraleve, naftës, pyjeve dhe ndotet nga mbetjet. Rrezik të madh lidhur me pasojat në mjedis sjell importi i mbetjeve të huaja, i cili ka qënë tentativë dhe realitet i qeverisjes në dekadat e fundit. Bujqësia mbetet ende një aktivitetet kryesore të ekonomisë, që për fat të keq përcjell indiferencën dhe padrejtësitë e pushtetit politik.

Vijo leximin