Më të fundit

 • Ngrohja globale kërcënon plantacionet e kafes, në vendin ku ajo lindi

  Temperaturat në rritje dhe reshjet e ulura pritet të bëjnë të papërshtatshme për kultivim rreth 60% të zonave ku rritet kafeja në Etiopi. Në këtë mënyrë, kafeja më popullore në botë, ajo arabike, është në rrezik, pikërisht në vendin ku ajo lindi për herë të parë. Kafeja arabike e ka origjinën nga pyjet në zonat e larta të Etiopisë, dhe çfarë ndodh me klimën në vë vend do të ketë një impakt negativ të zgjatur në kohë në të gjithë plantacionet e kafes nëpër botë.

  Lexo me shume
 • Rizbulohet Cërloi rozë në Shqipëri

  Shoqata Ornitologjike Shqiptare (AOS) bën me dije se puna në terren për Atlasin e Shpendëve Folezues të Shqipërisë rizbulon Cërloin rozë (Pastor roseus). “Krahët e zinj, trupi rozë, koka e zezë e me cafkë dhe sqepi sërish rozë shfaqen si përsosmëri e natyrës dhe si një ëndërr për çdo kundrues të shpendëve apo dashamirësi të natyrës. Disa e realizojnë ëndrrën e të tjerë jo. Ne patëm fatin shumë të mirë ta zbulojmë në dy lokalitete të ndryshme.”

  Lexo me shume
 • Ndotja nga mërkuri i kushton komuniteteve humbje në potencialin e fitimit në Shqipëri

  Ndotja nga mërkuri kushton 2 milionë deri në 25 milionë lekë humbje në potencialin e fitimit vetëm në një komunitet shqiptar, bazuar në studimin e fundit të publikuar në Gazetën e Manaxhimit Mjedisor. Ky është studimi i parë i vlerësuar shkencërisht për të vlerësuar humbjet ekonomike për shkak të dëmtimit të IQ prej ndotjes nga mërkuri në Shqipëri dhe në 14 vende të tjera. Qendra EDEN kontribuoi në studimin ndërkombëtar me mbledhjen e mostrave të flokëve nga individë që jetojnë pranë Gjirit të Vlorës.

  Lexo me shume

Nis projekti i BE, publiku pjesëmarrës në vendimmarrjen e bashkive

Qytetarët duhet dhe mund të kenë një rol të rëndësishëm në procesin e marrjes së vendimeve nga autoritetet qendrore e vendore, por situata reale në Shqipëri shpeshherë nuk është kjo. Për të matur dhe për të ndihmuar në procesin e vendimmarrjes vendore do të nisë të zbatohet një projekt i veçantë i Bashkimit Europian në disa bashki të vendit. Projekti do të zbatohet nga “Lex Ferenda” në katër bashki dhe specifikisht në Urën Vajgurore, Përrenjas, Libohovë dhe Devoll.

Vijo leximin

30 organizata mjedisore mbajnë qëndrim pas njohjes me mesazhet elektorale të partive politike në zgjedhjet e përgjithshme

Tridhjetë organizata mjedisore të shoqërisë civile kanë mbajtur sot më 15 qershor një konferencë për shtyp “Për programe të zhvillimit të qëndrueshëm në fushatën e zgjedhjeve të përgjithshme 2017!”. Të shpërndara në të gjithë vendin, organiztat mjedisore po ndjekin me interes në këtë fushatë zgjedhore programet dhe angazhimet e partive politike për zhvillimin e vendit në katër vitet e ardhshme dhe vërejnë se 18 parti politike janë regjistruar për zgjedhjet e përgjithshme. Mbi 70% e këtyre partive akoma nuk kanë bërë publike programet e tyre për zhvillimin e ardhshëm ekonomik, social dhe kulturor të vendit.

Vijo leximin

Pjesëmarrja, transparenca dhe demokracia e shoqërisë civile në ndërveprimin mes qeverisë vendore dhe qytetarëve

Shoqata Tjetër Vizion (TVO) është duke zbatuar projektin me titull: “Pjesëmarrja - Transparenca – Demokracia”, i cili synon të siguroje pjesëmarrjen dhe angazhimin e shoqërisë civile, forcimin e ndërveprimit mes qeverisë vendore dhe qytetarëve, me fokus krijimin e Komisioneve Këshillimore Qytetare Vendore (KKQV) ne Bashkitë Përrenjas, Belsh dhe Cërrik. Ditën e djeshme, më 14 qershor u organizua një takim i hapur me pjesëmarrës nga shoqëria civile Përrenjas dhe staf-ekspertësh të shoqatës TVO për krijimin e Komisionit Këshillimor Qytetar Vendor në Bashkinë Përrenjas.

Vijo leximin