Natyra


Dalin shifrat, 509 hektarë pyje u “zhdukën” gjatë 5 viteve të fundit në vendin tonë

Shqipëria është një vend i pasur me pyje e kullota, por sipërfaqja e tyre po ulet, si rrjedhojë e dukurive natyrore, shfrytëzimit pa kriter, apo edhe zjarreve.

Në  vitin 2019,  fondi pyjor  dhe  kullosor i Shqipërisë  shtrihet  në  një sipërfaqe të përgjithshme prej 1.740.307 (ha) dhe 60,5% të sipërfaqes totale të vendit, sipas të dhënave të INSTAT. Në krahasim me vitin 2015, ky fond është reduktuar me 509 hektarë, sipas tabelave të INSTAT.

LEXO ME SHUME >


Krijohet grupi lokal i veprimit Korab-Koritnik për mbrojtjen e biodiversitetit

Bashkërendohen aktivitetet e ardhshme për formimin e grupi të parë Lokal të Veprimit në Zonë të Mbrojtur në Shqipëri në Parkun Natyror Korab-Koritnik.

LEXO ME SHUME >


Parku Kombëtar i Malit të Tomorrit, projekti për ndërhyrje nga kampingu tek parkimet

Një projekt i Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura parashikon disa ndërhyrje në Parkun Kombëtar të Malit të Tomorrit dhe specifikisht në zonën e shenjtë ku kryhet pelegrinazhi i përvitshëm bektashian. Ndërhyrjet parashikojnë nga ato të thjeshtat në pjesën e rrugës deri te ngritja e një kampingu në këtë zonë, në funksion të pelegrinëve, krijimi i ambienteve të përbashkëta, si dhe ngritja e zyrës së AKZM po në këtë zonë.

LEXO ME SHUME >


Nis sezoni i ri, Veliaj: Mbjellja e një peme, thirrje për më shumë bashkim e dashuri

Fillimisht dy tërmete, e më pas pandemia, krijuan jo pak vështirësi për Tiranën, por qyteti ia doli t’i menaxhojë ato. Ndaj, si simbol i fitores së jetës, në Kodrat e Liqenit Artificial, Ana dhe Orgesi, prindërit e rinj të Kajanit vogël që mbushi 1 vjeç, mbollën një pemë ulliri për djalin e tyre, e cila është edhe pema e parë për sezonin e ri të mbjelljeve në Tiranë.

LEXO ME SHUME >


Zjarri përfshin kodrat me ullinj në Lushnje dhe pyjet në Korçë

Ullishte në Lushnje e pyje në Korçë janë pëfshirë nga zjarret. Dëmet janë të mëdha, ndërsa dyshimet për zjarrvënie të qëllimshme. Ndaj zjarrfikësit në Lushnje paralajmërojnë gjoba për fermerët në parcelat e të cilëve do të shfaqen vatra zjarri.

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.