Natyra


Klosi: Zbulohet subspecia unike, Epineda e Alpeve Shqiptare

Ministri i Turizmit dhe Mjedisit, Blendi Klosi bëri të ditur se  në malet shqiptare është zbuluar një bimë e rrallë që rritet vetëm në Shqipëri, e quajtur Epineda e Alpeve Shqiptare.

LEXO ME SHUME >


Mbi qasjen ekohidrologjike të kompleksit lagunor të Lezhës

Megjithë ndryshimet që ka pësuar në vite, zona e Kune-Vainit (Lezhë) ruan ende vlera të veçanta shkencore, si dhe përbën një peizazh mjaft tërheqës mes tokës dhe detit. Për vlerat e natyrës dhe biodiversitetit, kjo zonë është e mbrojtur si Rezervat Natyror i Menaxhuar (Kategoria IV, sipas IUCN). Në të vërtetë, Kune-Vaini është zona e parë e mbrojtur në historinë e ruajtjes së natyrës në Shqipëri; prej vitit 1960 është shpallur Rezervat Gjuetie. Ky kompleks sot shtrihet në një hapësirë prej rreth 44 km2, nga të cilat 11 km2 janë të mbuluara nga uji, në pjesën tjetër gjenden hapësira kënetore, kallamishte, pyje dhe shkurre, toka bujqёsore etj.

LEXO ME SHUME >


Më pak shpendë në lagunat e Lezhës, ja arsyeja

Censusi i këtij viti tregoi rënie të shpendëve që dimërojnë në lagunat e qarkut të Lezhës.  Të dhënat po analizohen nga ekspertët, por mes arsyeve renditet edhe dimri i ngrohtë.

LEXO ME SHUME >


“Shqipëria një histori e suksesshme e turizmit”/Organizata Botërore e Turizmit: Destinacion unik

“Shqipëria është një histori e suksesshme e turizmit, është një destinacion unik i cili është bekuar me brigje bregdetare të mrekullueshme po aq me male mahnitëse dhe sigurisht e mbi të gjitha populli i ngrohtë dhe mikpritës”, tha sot Drejtori Ekzekutiv i Organizatës Botërore të Turizmit (UNWTO ) Zhu Shanzhong, i cili mori pjesë në Samitin Ndërkombëtar “Turizmi, Solidaritet dhe Qëndrueshmëri”, që u zhvillua sot në Tiranë.

LEXO ME SHUME >


Shqipëria i bashkohet zbatimit të censusit ndërkombëtar të shpendëve të ujit

Edhe këtë vit ekipe ekspertësh dhe aktivistësh mjedisorë vendas i janë bashkuar censusit ndërkombëtar për shpendët e ujit, i cili zhvillohet njëkohësisht në 144 vende.

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.