Natyra


Zjarret dogjën 1100 hektarë pyje, ndër to edhe zonat e mbrojtura

Si asnjë vit më parë këtë verë Shqipëria u përfshi nga flakët nga veriu në jug, e shënjestër e zjarrvënieve ishin edhe zonat e mbrojtura kombëtare, ku sipas vlerësimit paraprak nga ministria e mjedisit, Karaburuni është rezervati natyror më i dëmtuar pasi janë djegur 1100 hektarë.

LEXO ME SHUME >


Earth Overshoot Day 2021

Me siguri keni dëgjuar për ndryshimin e klimës dhe sesi rritja e përqendrimeve të gazrave si dioksidi i karbonit ose ozoni po destabilizon ekuilibrin natyror që ekzistonte në atmosferë. Gjithashtu, problemi është shkaktuar nga vetë njeriu, dhe është po vetë ai që mund të bëjë shumë për të kundërshtuar efektet që ne tashmë po përjetojmë.

LEXO ME SHUME >


“Vdes” rrapi 400-vjeçar i Tabakëve

Rrapi i Tabakëve, i vendosur në “Lulishten 1 Maji”, shërbente dikur si vendi ku mblidhej pleqësia e qytetit për të marrë vendime të rëndësishme.

LEXO ME SHUME >


Dita Evropiane e Parqeve

Pandemia Covid-19 paraqiti sfida të shumta, të cilave as parqet dhe zonat e mbrojtura nuk u rezistuan dot. Nga mungesa e të ardhurave, vështirësitë në funksionim dhe komunikim, mungesa e vizitorëve, e nganjëherë fluksi i madh i vizitorëve në disa parqe, pandemia ka treguar edhe një herë se sa të ndjeshme janë zonat e mbrojtura. Tani ato duhet t’u përshtaten mënyrave të reja të komunikimit, infrastrukturës së re dhe vizitorëve, gjë që theksohet përmes parullës së këtij viti “Parqet – gjenerata e ardhshme”.

LEXO ME SHUME >


Në Prespë ka nisur censusi për Pelikanin kaçurrel specia e rrallë që gjendet edhe në ujërat e këtij liqeni.

Janë mbi 1200 individë në ujërat e Prespës, që ndahen mes vendit tonë, Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut, ndërsa vetëm vitin e kaluar janë numëruar nga specialistët deri në 400 pelikanë kaçurrele që qëndronin në pjesën shqiptare të ujërave të liqenit. 

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.