Aktiviteti njerëzor


Lamtumirë Divjakë! Parku Kombëtar nën sulmin e zhvillimit

Një projekt zhvillimi ka mbërritur në territorin e mbrojtur të Parkut Kombëtar Divjakë-Karavasta. Materiali mban titullin Kingcoast Divjaka dhe sipas autorëve, ai “synon të shndërrojë këtë thesar të fshehur të Evropës, në një destinacion magjepsës pushimesh, të pakrahasueshëm në rajon”. Fjala është, jo vetëm për një pjesë të parkut, por për të gjithë territorin e tij, që prej Emisarit të Myseqezë poshtë në jug, e deri pranë  Grykëderdhjes së Shkumbinit, lart në veri.

Projekti reklamon zonën qendrore e cila ndodhet nën mbrojtje strikte dhe parashikon ndërhyrje të zgjeruara, të cilat, në rrethanat kur mbrojtja ndaj parqeve kombëtare dobësohet për shkak të ndryshimeve të fundit ligjore të propozuara, e bëjnë më të lehtë zbatimin e tij.

LEXO ME SHUME >


Ekonomia shqiptare dhe efektet e Taksës Kufitare të Karbonit (CBAM), të Bashkimit Evropian

Deri në çfarë mase ndikon TKK në mbarvjatjen e sistemit ekonomik shqiptar dhe sistemit të politikave mjedisore të vendit? 

LEXO ME SHUME >


Qeveria u hap rrugën investimeve strategjike në zonat e mbrojtura

‘Nga shiu në breshër’, BIRN: Përmes një truku procedurial, Këshilli i Ministrave kërkon të ndryshojë rrënjësisht ligjin për Zonat e Mbrojtura, duke i hapur rrugë ndërtimit brenda tyre të projekteve strategjike. Drafti i qeverisë shmang konsultimin publik dhe është sipas aktivistëve mjedisorë, edhe më i rrezikshëm se sa varianti i deputetëve socialistë.

LEXO ME SHUME >


‘Keqkuptim publik’/ BIRN: Pas presionit të shtuar, socialistët tërhiqen nga drafti fillestar për Zonat e Mbrojtura

Nismëtarët e projektligjit që akuzohet se i hap rrugë shkatërrimit të Zonave të Mbrojtura kanë pranuar që të rishikojnë propozimet e tyre, pas presionit të shtuar të organizatave në mbrojtje të mjedisit.

LEXO ME SHUME >


Lejet minerare, MIE shpall fituesin për Malin e Kolezës në Himarë

Një tjetër zonë minerare pritet të kalojë për shfrytëzim pas njoftimit të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë se zona numër 350/6 në Malin e Kolezës në Himarë ka një ofertë fituese.

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.