Të tjera


Ese nga Sara Zeneli, Shkolla “Protagonistët”

Mesazhi im për Tokën

Planeti ynë, Toka është vendi ku jeta gjallëron në çdo skaj të saj, që me qeniet e para e deri tek më e zhvilluara, njeriu. Por në fillimet e saj, ajo nuk ka qenë e tillë. Ishte jeta ajo që i dha pamje tjetër.

Në fillim bimët zotëruan, dhe i dhanë bukurinë e gjelbër Tokës. Ujërat gurgulluan nga burimet e kaltra dhe mbushën dete e oqeane. Kafshët i dhanë edhe më shumë gjallëri me tingujt e tyre. Ajri ishte i pastër. Gjithçka ishte në harmoni, si një përrallë. Kësaj mrekullie iu bashkua edhe njeriu, kjo qenie e veçantë e natyrës. 

Njeriu e deshi Tokën dhe çdo gjë të saj. Mori prej saj ushqimin, gurin dhe drurin për shtëpitë, ujin për të shuar etjen. Duke u zhvilluar, nevojat e tij u rritën dhe filloi të kërkojë më shumë nga vendi ku jetonte, dhe toka i dha gjithçka që kishte. Pa vetëdije, njeriu filloi të zaptojë tokat e bukura e t'i kthejë në qytete. Ndoti ajrin me tymin e fabrikave e më pas të makinave. Dëmtoi dheun me mbetjet e shumta. 

Tokës po i merret fryma nga zhvillim që vazhdon edhe sot. Bimët dhe kafshët nuk janë më si më parë. Atmosfera e Tokës qan nga tymi. Shiu është kthyer në acid. Dheu po humbet vlerën e po varfërohet dita-ditës. Toka duket sikur diçka po thotë. Ajo i dha të gjitha njeriut, tani pret prej tij ndryshimin në të mirë të saj.

E di që për njeriun është e vështirë të ndërmarrë ndryshime të mëdha, por mund të fillojmë nga ato më të vogla. Së pari të filtrojë ajrin, për t'i dhënë mundësi frymëmarrjeje Tokës. Të rikthejë gjelbërimin e humbur duke mbjellë bimë. Të riciklojë mbetjet që Toka të mos ndihet e ndotur. Për këtë duhet që të gjithë të përkushtohemi. Kështu Toka dhe njeriu do të rifillojnë të jetojnë në harmoni së bashku.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.