Kalendari Mjedisor


22 QERSHOR- DITA BOTËRORE E PYJEVE TROPIKALË

Në këtë ditë festohet ekzistenca e pyjeve tropikalë për të krijuar dhe rritur ndërgjegjësimin në lidhje me ruajtjen e këtij burimi integral natyror. Këtë vit, tema e ditës është finalizuar si 'Të Mbrojtura së bashku. Tani Përgjithmonë. '

Njerëzit në të gjithë globin bashkohen me këtë rast si pjesë e fushatave dhe ngjarjeve të ndryshme që ndihmojnë në promovimin e metodave dhe strategjive për ruajtjen e pyjeve të shiut.

Dita e parë botërore e pyjeve tropikalë u nis në këtë datë në vitin 2017, prezantuar përmes përpjekjeve dhe bashkëpunimit të grupeve të quajtur Partneriteti i Rainforest. Axhenda pas lëvizjes ishte mbrojtja e pyjeve të shiut në botë, të cilat janë një pjesë integrale e ekosistemit.

Këto pyje tropikalë na sigurojnë shumë burime si uji i freskët dhe ajri i pastër duke thithur gazra të dëmshëm përfshirë dioksidin e karbonit, duke luajtur kështu një rol vendimtar në ruajtjen e ekuilibrit klimatik.

Pavarësisht përfitimeve kaq të rëndësishme, pyjet tropikalë vazhdimisht shkatërrohen në një shkallë alarmante nga shpyllëzimet.

Sipas worldrainforestday.org , një sipërfaqe sa 1 miliard hektarë nga pyjet tropikale është komprometuar për shkak të shpyllëzimeve.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.