Lajme nga bota


Popullatat e insekteve në botë po pësojnë zhdukje me ritme "të frikshme"

Popullatat e insekteve po ngordhin, duke pësuar zhdukje me ritme "të frikshme", sipas një grupi të ri studimesh.

Insektet përballen me kërcënime të shumta, duke përfshirë shkatërrimin e habitateve të egra për bujqësi, urbanizim, përdorimi i pesticideve dhe ndotja. Rëniet e popullatave janë regjistruar në vendet ku dominojnë aktivitetet njerëzore, të tilla si në Gjermani, por ka pak të dhëna nga rajonet e egra, tropikale ku jetojnë shumica e insekteve.

Studiuesit janë veçanërisht të shqetësuar pasi kriza e klimës mund të jetë duke shkaktuar dëme serioze në tropikë. Por edhe pse duhen shumë më shumë të dhëna, studiuesit thonë se tashmë dihet që duhen ndërmarrë veprime urgjente.

Insektet janë llojet më të larmishme në Tokë, me miliona lloje që e tejkalojnë numrin e njerëzve me 17 herë. Ato janë thelbësore për ekosistemet nga të cilat varet njerëzimi, polenizimi i bimëve, sigurimi i ushqimit për llojet e tjera dhe riciklimi i mbetjeve të natyrës.

Profesor David Wagner nga Universiteti i Konektikatit në Sh.B.A, autori kryesor i analizës, tha se numri i popullatave të insekteve po bie me 1-2% në vit, një normë që nuk duhet të shihet si e vogël: duke humbur 10-20% të llojeve tona gjatë një dekade të vetme është absolutisht e frikshme."

Wagner tha se shumica e shkaqeve të rënies së së numrit ishin të njohura. "Por ka një të panjohur më të madhe: ndryshimet klimatike - ajo që më tremb më shumë." Ai tha se ndryshueshmëria e rritur e klimës mund të jetë "nxitja e zhdukjes së insekteve me një normë që nuk e kemi parë më parë".

Një tjetër nga dokumentet përcakton veprime që mund të mbrojnë insektet. Njerëzit mund të rindërtojnë kopshtet e tyre, të ulin përdorimin e pesticideve dhe të kufizojnë ndotjen në natyrë, tha ai, ndërsa vendet duhet të zvogëlojnë ndikimet e bujqësisë. Të gjitha grupet mund të ndihmojnë në ndryshimin e ndikimeve ndaj insekteve duke ri-konstatuar se ato janë përbërës thelbësorë të botës së gjallë.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.