Lajme nga bota


Shkrirja e akullnajave po përshpejton ritmin dekadë pas dekade

Shkrirja e akullnajave ka çuar në rritjen e nivelit të detit në një të pestën e ngritjes globale sipas raportimeve të studiuesve në revistën Nature

Shifra të tilla janë mjaft të vështirë të imagjinohen, kështu që anëtari i ekipit Robert McNabb, nga universitetet e Ulster dhe Oslo, përdor një analogji.

"Gjatë 20 viteve të fundit, ne kemi parë që akullnajat kanë humbur rreth 267 gigatonë (Gt) në vit. Pra, nëse marrim atë sasi uji dhe e ndajmë nëpër ishullin e Irlandës, kjo është e mjaftueshme për të mbuluar të gjithë Irlandën në 3 milion ujë çdo vit, "thotë ai në edicionin e kësaj jave të BBC.

"Dhe humbja totale po përshpejtohet. Ajo po rritet me rreth 48Gt / vit, në dekadë."

Kërkuesit shkencor, të udhëhequr nga Romain Hugonnet nga Universiteti i Toulouse, Francë, përdori si burimin e tij kryesor të të dhënave pamjet e marra nga sateliti Terra i Nasa, i cili u nis në 1999.

Studiuesit besojnë se qasja e tij ka ulur pasiguritë në rezultatet e kësaj dukurie në ndoshta më pak se 5% në përgjithësi.

"Ky studim i ri është një arritje shumë e madhe pasi ne kemi një rezolucion të lartë hapësinor dhe, në të njëjtën kohë, sigurohet ndryshimi kohor gjatë dy dekadave bazuar direkt në të dhënat satelitore, të cilat janë të reja", thotë Matthias Huss nga Instituti Federal i Teknologjisë Zviceriane.

Ndërkohë profesori i Leeds Andy Shepherd tha për BBC News: "Shkrirja e akullnajave përbën një të katërtën e humbjes së akullit të Tokës gjatë epokës satelitore dhe ndryshimet që po ndodhin po prishin furnizimet me ujë për miliarda njerëz në rrjedhën e poshtme - veçanërisht në vitet ku mbizotëronte thatësira, ku uji i shkrirë bëhet një burim kritik .

"Megjithëse shkalla e shkrirjes së akullnajave është rritur në mënyrë të vazhdueshme, ritmi është i shkrirjes së akullnajave është përshpejtuar nga Antarktida dhe Grenlanda dhe ato mbeten shqetësimi ynë kryesor për ngritjen e nivelit të detit në të ardhmen."

Për të lexuar artikullin e plotë, mund të klikoni këtu.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.