Lajme nga bota


“Amazona lëshoi më shumë karbon se sa absorboi gjatë 10 viteve të fundit”, raporti i frikshëm ngre alarmin: Njerëzimi nuk mund të varet më nga…

Pyjet e Amazonës në Brazil kanë lëshuar gati 20% më shumë dioksid karboni në atmosferë gjatë dekadës së fundit sesa thithi.

Fakti është bërë i ditur sipas një raporti befasues i cili tregon se njerëzimi nuk mund të varet më nga pylli më i madh tropikal në botë për të ndihmuar në thithjen e ndotjes së karbonit të bërë nga njeriu.

Nga viti 2010 deri në vitin 2019, pellgu Amazon i Brazilit dha 16.6 miliardë ton CO2, ndërsa tërhoqi vetëm 13.9 miliardë ton, raportuan studiuesit të enjten në revistën Nature Climate Change.

Studimi shqyrtoi vëllimin e CO2 të thithur dhe të depozituar ndërsa pylli rritet, përkundër sasive të lëshuara përsëri në atmosferë pasi është djegur ose shkatërruar.

Studimi gjithashtu tregoi se shpyllëzimi – përmes zjarreve dhe prerjeve të pastra – u rrit gati katër herë në 2019 krahasuar me cilindo nga dy vitet e mëparshme, nga rreth 1 milion hektarë (2.5 milion hektarë) në 3.9 milion hektarë (9.6 milion hektarë).

Ekosistemet tokësore kanë qenë një aleat thelbësor ndërsa bota lufton për të frenuar emetimet e CO2, të cilat arritën në 40 miliardë ton në 2019.

Gjatë gjysmës së shekullit të kaluar, bimët dhe toka vazhdimisht kanë thithur rreth 30% të atyre shkarkimeve, edhe pse ato emisione janë rritur me 50% gjatë asaj periudhe. Oqeanet gjithashtu kanë ndihmuar, duke zënë më shumë se 20%.

Pellgu i Amazon përmban rreth gjysmën e pyjeve tropikale në botë, të cilat janë më efektive në thithjen dhe ruajtjen e karbonit sesa llojet e tjera të bimësisë.

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.