Lajme nga bota


Banka Botërore paralajmëron se ndryshimi i klimës mund të shkaktojë migrimin e 216 milionë njerëzve

Raporti Groundswell 2.0, modeloi ndikimet e ndryshimit të klimës në gjashtë rajone, duke arritur në përfundimin se "pikat e nxehta" të migrimit klimatik do të shfaqen në vitin 2030 dhe do të intensifikohen deri në vitin 2050, sidomos nw vendet më të varfra.

Autorët e raportit thonë se gjetjet e tyre duhet të shihen si një thirrje urgjente drejtuar qeverive rajonale dhe kombëtare dhe komunitetit global për të vepruar tani për të zvogëluar gazrat serë, për të mbyllur boshllëqet e zhvillimit dhe për të rivendosur ekosistemet.

Nëse nuk veprohet menjëhershme për të luftuar ndryshimet klimatike, rritja e nivelit të detit, mungesa e ujit dhe rënia e produktivitetit të të kulturave bujqwsore mund të detyrojë 216 milionë njerëz të emigrojnë brenda vendeve të tyre deri në vitin 2050, tha Banka Botërore në një raport të ri të hënën.

Vetëm Afrika Sub-Sahariane do numwrojw rreth 86 milionë emigrantë të brendshëm, sw bashku me 19 milionë nga emigrantw nga Afrikën e Veriut, tregoi raporti. Në Azinë Jugore priten 40 milionë emigrantë, ndërsa në Azinë Lindore dhe Paqësor 49 milionë.

Lëvizje të tilla do shkaktojnw stres, duke tensionuar qytetet dhe qendrat urbane dhe duke rrezikuar përfitimet e zhvillimit, thuhet në raport.

Konfliktet dhe krizat shëndetësore dhe ekonomike të tilla si ato të shkaktuara nga pandemia COVID-19 mund ta komplikojnë situatën, tha banka. Numri i emigrantëve klimatikë mund të jetë shumë më i madh pasi raporti nuk mbulon shumicën e vendeve me të ardhura të larta, vendet në Lindjen e Mesme dhe shtetet e vogla ishullore, apo migrimin në vende të tjera.

Autorët e raportit thonë se gjetjet e tyre duhet të shihen si një thirrje urgjente drejtuar qeverive rajonale dhe kombëtare dhe komunitetit global për të vepruar tani për të zvogëluar gazrat serë, për të mbyllur boshllëqet e zhvillimit dhe për të rivendosur ekosistemet. Duke vepruar kështu, ata thanë, mund të zvogëlojë numrin e migrimit me 80% në 44 milion njerëz.

"Ne jemi tashmë të bllokuar, kështu që migrimi pwr shkak tw ndryshimit tw klimës është e vwrtetw," tha Kanta Kumari Rigaud, specialistja kryesore e mjedisit nw bankë dhe një nga bashkëautorët e raportit. "Ne duhet të zvogëlojmë ose shkurtojmë gazrat tanë serë për të përmbushur objektivin e Parisit, sepse ato ndikime klimatike do të përshkallëzohen dhe do të rrisin shkallën e migrimit klimatik."/ NBCnews.com


Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.