Lajme nga bota


Zhvillimi i energjisë së pastër, një faktor kryesor në zbutjen e ndryshimeve klimatike

Sektori i elektricitetit ka përgjegjësinë më të madhe në rrugën për të mbajtur temperaturën globale në jo më shumë se 1.5 gradë. Në maj 2021, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) botoi raportin e saj monumental “Net Zero deri në vitin 2050”, në të cilin theksohet se sektori i energjisë duhet të ndryshoj dhe nga sektori me shkarkime më të larta në vitin 2020, të bëhet sektori i parë në botë, shkarkimet e të cilit arrijnë në zero deri në vitin 2040. Së fundi elektrifikimi po përhapet gjerësisht, kjo do të thotë se sektori i energjisë elektrike do të zgjerohet në mënyrë masive, duke ndihmuar edhe në dekarbonizimin e sektorëve të tjerë.

LEXO ME SHUME >


Pyjet tropikal të Amazonës rrezikojnë zhdukjen

Sipas studiuesve, pyjet tropikal të Amazonës po shkojnë drejt një «pikë kritike» ku pemët mund të vdesin në masë.

LEXO ME SHUME >


Koalat drejt zhdukjes/Australianët ngrenë alarmin

Ngrohja globale, shirat e rrëmbyeshëm, tsunamet dhe zjarret masive në pyje kanë sjellë humbjen e jetëve të shumë njerëzve, por ndërkohë edhe të habitatit të shumë kafshëve anekënd botës.

LEXO ME SHUME >


Ndryshimet klimatike po kërcënojnë pasuritë arkeologjike të Mbretërisë së Bashkuar

Ndryshimi i klimës po kërcënon të shkatërrojë “thesaret e varrosura” në tokat moçalore në Mbretërinë e Bashkuar për shkak të tharjes së saj.

LEXO ME SHUME >


Nisin hetimet për shkarkimin e mbi 100.000 peshqve të ngordhur në brigjet franceze

Më shumë se 100.000 peshq të ngordhur janë hedhur në brigjet franceze ditën e enjte. Ministri francezx i Detit e cilësoi si “tronditëse” incidentin, ndërsa grupet aktiviste të mjedisit shkruan në Twitter: Ja çfarë po ndodh tani në Gjirin e Biscay pranë brigjeve të La Rochelle. Katër varka operojnë në atë zonë, duke përfshirë Margiris -- peshkarexha e dytë më e madhe në botë (e ndaluar në Australi).

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.