Lajme nga bota


Ka shumë mundësi që viti 2020 të jetë viti më i nxehtë i regjistruar rradhazi

Ndërkohë që vëmendja e publikut është përqëndruar në pandeminë globale dhe protestat kundër padrejtësive sociale, gjendja kritike e ndryshimeve klimatike vazhdon të përkeqësohet. Po rriten mundësitë që 2020-ta të jetë viti më i nxehtë i regjistruar që nga fillimi i regjistrimeve globale nga fundi i viteve 1800 (ndodhi që po përsëritet çdo vit).

LEXO ME SHUME >


Matja e ndotjes së ajrit nëpërmjet satelitëve - Instrumenti MAPS

Secili prej nesh ndeshet çdo ditë me ndotjen e ajrit, sepse pasojat që shkaktohen prekin fusha të ndryshme të jetës sonë. Në mënyrë që të marrim masa për zvogëlimin e sasisë së gazrave serrë ne na duhet të masim sasinë e këyre gazeve të dëmshme në atmosferë. Kohët e fundit, me zhvillimin e teknologjive të ndryshme është mundësuar matja e përqendrimit të monoksidit të karbonit, metanit, dioksidit të karbonit, etj në atmosferë nëpërmjet instrumentit MAPS. 

LEXO ME SHUME >


Maskat, dorezat plastike e mbetje të tjera nga COVID-19 po ndotin oqeanet tona

Pajisjet mbrojtëse për parandalimin e infektimit nga koronavirusi po ndotin gjithnjë e më shumë oqeanet tona. COVID-19 ka pasur një sërë ndikimesh të papritura në mjedis, duke zvogëluar riciklimin dhe duke rritur përdorimin e plastikës në të gjithë botën. Qeveritë duhet të marrin masa të menjëhershme për këtë.

LEXO ME SHUME >


Pse është e rëndësishme demokracia për mjedisin?

Nëse shtrohet pyetja a ka lidhje cilësia e mjedisit me demokracinë, është e sigurt që do të ketë shumë diskutime, sepse në fakt është një çështje e debatuar dhe në nivelet e studimeve akademike.

LEXO ME SHUME >


Bora po bëhet jeshile në Antarktidë – dhe ndryshimet klimatike do ta bëjnë akoma më keq.

Bora jeshile, e krijuar nga algat që rriten në Gadishullin e Antarktidës, me shumë gjasa do të përhapet prej temperaturave në rritje, për shkak të ndryshimeve klimatike. Studiuesit kanë dalë në këtë përfundim pasi kanë krijuar hartën e parë të madhe të organizmave dhe mënyrës së lëvizjes së tyre.

LEXO ME SHUME >

Qëndroni më të informuar për mjedisin

Regjistrohuni për të marrë përmbledhjen ditore të lajmeve mjedisore në e-mailin tuaj.